Narkomané obchodují s náhražkami drog, které dostávají na předpis

19. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi narkomany na jihu Čech se v poslední době rozmáhá nový obchod s náhražkami drog, které mohou dostat na předpis od lékaře. Z lékáren mizí zahraniční lék Subutex...


ČESKÉ BUDĚJOVICE -

Nekontrolované manipulaci s lékem by zabránilo zřízení specializované ordinace, která by přípravek narkomanům vydávala v řízeném množství a kontrolovala jeho užívání, řekl krajský drogový koordinátor Štefan Schwarc.

Podle něj narkomané nezřídka obcházejí i více lékařů, kterým líčí svůj zdravotní a psychický stav, aby získali co nejvíce předpisů na Subutex. „Lékaři z lidského přístupu nebo jen proto, aby se jich zbavili, často předepíší i určité množství navíc,“ soudí Schwarc.

Narkomané za balení středně silného Subutexu zaplatí v lékárně necelých 270 korun. Za kolik jej potom na černém trhu prodávají, zatím není známo. Podobný výrobek české provenience, známý pod názvem Metadon, je o několik řádů levnější. Není však k dostání v lékárnách a používá se při ústavní léčbě závislosti.

Některé lékárny dokonce kvůli zvýšenému zájmu o Subutex přestaly tento lék vést. Chtějí se tak vyhnout zájmu narkomanů.


SUBUTEX - informace o léku

Podle Schwarce je nárůst odběru Subutexu záležitostí především posledního roku, za který se nyní postupně shromažďují data od lékáren.

Řešením by podle něj bylo vytvoření specializované ordinace s lékařem, který by se soustředil pouze na drogovou problematiku a osobně vydával narkomanům léky v řízeném množství. Současně by kontroloval jejich užívání. Podle Schwarce by se kraj měl pokusit v příštím rozpočtu nalézt finance na zřízení tohoto centra.

Substituční léky jako Subutex či Metadon pomáhají narkomanům nahrazovat návykové opiátové drogy. Uživatelé sice neprožívají pocity, které jim přinášejí tvrdé drogy, ale lék jim umožní po určitou dobu normálně fungovat bez příznaků abstinence.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?