Narodilo se genově upravené dítě, které má zachránit sourozence

20. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chlapec se narodil se britským manželům proto, aby zachránil život bratra, který trpí vzácnou chudokrevností zvanou Diamond Blackfand. Před umělým oplodněním matky provedli lékaři eticky spornou předtransplantační diagnózu (DPI)...


Říkají mu Jamie a narodil se britským manželům proto, aby zachránil život bratra trpícího vzácnou se vzácnou chudokrevností nazývanou Diamond Blackfand. Početí chlapce-zachránce předcházely nejrůznější testy obou budoucích sourozenců, před umělým oplodněním matky navíc eticky sporná předtransplantační diagnóza (DPI) vhodných embryí.

Dostalo šanci pouze jedno - Jamie, jenž přišel na svět v pondělí. „Ovlivnili jsme pouze to, jak se malý bude podobat bratru Charliemu. Posunuli jsme poměr šance z jedné ku čtyřem na 98 procent - volba se netýkala pohlaví ani barvy vlasů,“ uvedl i za svou manželku Michelle (31) pyšný otec Jayson Whitaker (33). Jejich prvorozený, nyní čtyřletý Charlie zápasí od narození chudokrevností nazývanou Diamond Blackfand.

K prodloužení života nutně potřebuje nejen každých dvanáct hodin podávané bolestivé injekce do žaludku, ale zejména vhodného dárce buněk obsažených v pupečníkové krvi. Nejlépe od sourozence.

V opačném případě by Charlie před třicátým rokem zemřel. Možnost početí „správného“ jedince je přitom jedna ku čtyřem.

Manželé Whitakerovi se proto rozhodli ošidnou přízeň přírody obejít - svěřili v listopadu loňského roku „výrobu“ vhodného potomka odborníkům na klinice v americkém Chicagu.


Jamie je druhým Britem, jenž přišel na svět „geneticky naprogramován“. První takové dítě, Adam, se na ostrovech narodilo v roce 2001 s cílem vyléčit sestru Molly stiženou leukémií…

Ilegální metoda DPI

Vytvoření Jamieho předcházela metoda DPI, která je v Británii zakázána. Jejím základem je srovnání embryí ještě před vložením do těla budoucí matky.

V případě Whitakerových šlo o zjištění genetického základu novorozence, který se měl co nejvíce blížit systému Charlieho. Experiment se zdařil.

Samotný porod proběhl císařským řezem v nemocnici v Sheffieldu. Lékaři už odebrali z pupeční šňůry novorozence potřebné buňky.

Nyní je testují, zda mohou být darovány. „Čekáme, snad to vyjde,“ shrnuli Whitakerovi své pocity.

Manželé mají doma vedle nemocného chlapce rovněž dvouletou dceru Emily, počatou přirozenou cestou. Její genetický potenciál však život staršímu bratru prodloužit nedokáže.

Lenka Hloušková, Právo, 20.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?