Nárok na dovolenou

31. 7. 2008 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Na kolik dní dovolené má nárok zdravotní sestra v ordinaci praktického lékaře? "Každému, kdo je v pracovním poměru k témuž zaměstnavateli nepřetržitě celý kalendářní rok a koná u něho v tomto kalendářním roce práci alespoň 60 dnů, garantuje zákoník práce 4 týdny dovolené v kalendářním roce. Na základní minimální výměru nemá vliv, jak dlouho jste v pracovním procesu, jakého jste věku nebo vzdělání," odpovídá na dotaz čtenáře Mgr. Ivana Štěpánková...


Právní poradna Zdraví.Euro.cz

Pracuji jako zdravotní sestra v ordinaci praktického lékaře. Na kolik dní dovolené mám ze zákona nárok?

Odpovídá Mgr. Ivana Štěpánková

Každému, kdo je v pracovním poměru k témuž zaměstnavateli nepřetržitě celý kalendářní rok a koná u něho v tomto kalendářním roce práci alespoň 60 dnů, garantuje zákoník práce 4 týdny dovolené v kalendářním roce. Na základní minimální výměru nemá vliv, jak dlouho jste v pracovním procesu, jakého jste věku nebo vzdělání, apod.

Jen kdyby byla ordinace vašeho lékaře součástí příspěvkové organizace (někde tak ještě stále fungují např. bývalé polikliniky), a vaším zaměstnavatelem by byla tato organizace, zřejmě by činila základní výměra vaší dovolené v kalendářním roce ze zákona 5 týdnů. Přepokládám však, že vaším zaměstnavatelem je sám praktický lékař. Pak záleží na něm, jak se dohodnete. Bude-li chtít, může vám dovolenou prodloužit, teoreticky o jakýkoli počet týdnů nebo i dnů.

Stejně tak může základní výměru dovolené prodloužit každý jiný „soukromý“ zaměstnavatel – akciová společnost, společnost s ručením omezeným, nezisková organizace, atp.

Jestliže by váš pracovní poměr netrval po dobu celého kalendářního roku, příslušela by vám samozřejmě pouze poměrná část dovolené, která činí jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok. Poměrná část přísluší jen za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru.

Jestliže zaměstnanec nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci ani 60 dnů a nevzniklo mu proto právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, náleží mu dovolená za každých 21 odpracovaných dnů v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok.

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?