Návrat lékařů nemocnice zváží

17. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhlasíme s memorandem a nabídkou ministra zdravotnictví, ale výpovědi nestáhneme. Takový vzkaz nyní posílají brněnští lékaři vládě.


„Jsme ochotni přistoupit na podmínky ministerstva, protože nám jde především o pacienty. Výpovědi stáhneme až v momentě, kdy memorandum schválí vláda,“ řekla šéfka odborářů Úrazové nemocnice Brno Lenka Doležalová.

To, že nemocnice lékaře přijme všechny zpět, je zatím jisté jen v Úrazové nemocnici. „Všechny je přijmu. Dosáhli úspěchu, což jsem ani nečekal,“ konstatoval ředitel nemocnice Karel Doležal.

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno ale tak jistý návrat nemají. Z tisícovky jich dalo výpověď více než sto. „Zatím nevím, kolik jich bude chtít zpět. Primáři ale nyní musí návrat každého lékaře pečlivě zvážit,“ upozornil ředitel největší krajské nemocnice RomanKraus.

Přesto je velmi rád, že lékaři na nabídku ministerstva kývli. „Doufal jsem, že dohodu uzavřou. Měl jsem určité indicie od lékařů, že s ní souhlasí. Domnívám se, že v současné ekonomické situaci doktoři lepší nabídku dostat nemohli,“ uvedl.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek díky včerejšímu rozhodnutí mohl odvolat jednání bezpečnostní rady kraje a pozastavit krizový plán. „Zvítězila odpovědnost nad emocemi. Garantuji naplnění memoranda v krajských nemocnicích a věřím, že vláda ho potvrdí co nejdříve,“ uvedl Hašek.

Právě schválení dohody vládou, která má pravidelné jednání až příští týden ve středu, může být podle ředitele Doležala kamenem úrazu. „Doufám, že vláda zasedne v mimořádném termínu dříve a nebude už s dohodou čarovat. Proto u nás stále platí krizový plán,“ potvrdil Doležal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?