Navrch začínají mít lékaři

28. 1. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Exministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje David Rath míní, že se začíná rýsovat cesta k dohodě mezi ministerstvem zdravotnictví a protestujícími lékaři. „V tuhle chvíli začínají mít jednoznačně navrch lékaři, protože jim hrozně pomáhá časový faktor,“ míní Rath.


HN: Pokud ministr Leoš Heger dnes navrhne odborům zvýšení plateb nemocnicím, stáhnou podle vás lékaři výpovědi?

Předpokládám, že pokud dojde k navýšení, tak pak už není problém, aby peníze zřizovatelé nemocnic promítli do platů. Tudíž si myslím, že je to určitá cesta k dohodě.

HN: Vrátím se k horšímu scénáři, že se vláda s lékaři nedohodne. Kolik času teď nemocnice a kraje mají, aby vymyslely nouzový plán a je reálné, aby to fungovalo?

Je těžké se na tu věc připravit, byť ti lékaři dali výpověď, tak není jasné, jestli skutečně prvního března nenastoupí a kdo z nich nenastoupí. Jestli všichni, nebo půlka, co dala výpověď. My v tuhle chvílí nevíme, co se opravdu stane. Modelujeme si to, můžeme počítat s tím, že odejdou všichni, co podali výpověď. Náš kraj je ale naštěstí postižen relativně málo, takže by problémy mělo jen několik oddělení v kraji, ne celé nemocnice. Je to taky nepříjemné, ale pořád si myslíme, že jsme to schopni nějakým způsobem zvládnout.

HN: Čas vás tedy nepálí?

Teoreticky je ještě čas, ale prakticky ho už moc není. Nervozita strašně stoupá, řada těch oddělení už dnes neobjednává pacienty, některé porodnice avizují, že maminky, které mají termíny, už nevezmou, protože nebudou mít lékaře. A nervozita bude dále stoupat. Tady musí ministerstvo i pojišťovny jednat urychleně. Už to předržely.

HN: Kolik dní nebo týdnů na dohodu s lékaři zbývá?

Pojišťovny a ministerstvo by během dvou tří dnů měly najít řešení. Doteď to mohla být hra nervů kdo s koho, ale v tuhle chvíli začínají mít jednoznačně navrch lékaři, protože ten časový faktor jim hrozně pomáhá. Teď už jsme skutečně v době, kdy nemocnice plánují výkony a objednávají pacienty už na březen. Vzhledem k tomu, že neví, co bude, tak samozřejmě nejsou schopny ty plány garantovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?