Návrh americké reformy zdravotnictví vyvolal rozporuplné reakce

18. 9. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh americké reformy zdravotnictví, který ve středu představil předseda finančního výboru amerického Senátu Max Baucus, vyvolal rozporuplné reakce. Pro liberály není dostatečně důsledný, pro republikány zachází příliš daleko...


Soukromým pojišťovnám se sice ulevilo, ale nesouhlasí s některými jeho body. Uvedl to americký tisk.

Hlavní rozdíl mezi reformami navrhovanými prezidentem Barackem Obamou a Baucusovým návrhem je, že místo jednotné státní pojišťovny by měly vzniknout neziskové kooperativy. Návrh by měl zajistit zdravotní péči širším vrstvám obyvatelstva a zároveň by údajně neměl ohrozit situaci na trhu se zdravotním pojištěním.

Pro zastánce radikální reformy je návrh příliš mírný a prý nezaručí zdravotní péči všem lidem s nižšími příjmy. Podle demokratického senátora Rona Wydena budou platit více i lidé ze středních vrstev. Ralph Neas z Národní koalice pro zdravotní péči odhaduje, že okolo 17 milionů Američanů, kromě ilegálních přistěhovalců, zůstane i po reformě bez pojištění.

Prezident Obama se snaží přimět k podpoře reformy i některé republikány. Ti se však od Baucusova návrhu vesměs distancovali s tím, že je příliš nákladný a snaží se příliš regulovat trh s pojištěním.

Podle deníku The Wall Street Journal cena akcií soukromých pojišťoven ve středu lehce stoupla. I když se prý dalo očekávat, že státní pojištění nebude zavedeno, podařilo se podle Erika Gordona z Michiganské univerzity soukromým pojišťovnám „uhnout před kulkou“. Pojišťovny se však bojí, že s novým zdaněním budou muset nést příliš velkou část nákladů na reformu.

I přes rozporuplné reakce je Baucusův návrh vnímán jako důležitý krok, který posune debatu o zdravotnictví o něco dál. „Pravděpodobně se jedná o největší zásah do sociální sféry od dob velké hospodářské krize,“ uvedl Baucus. Zákonodárci by se měli začít návrhem zabývat příští týden. Nejprve jej vyhodnotí finanční výbor Senátu a v případě, že jej schválí, poputuje do Senátu. Zákonodárci by o jeho konečné podobě rádi rozhodli ještě na podzim.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?