Návrh transformace nemocnic si Pardubický kraj zpracuje sám

29. 7. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj si na uvažovanou transformaci akutní lůžkové nemocniční péče v regionu specializovanou firmu nenajme. Koncepci zpracuje vlastními silami, řekla ČTK krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).


Vypsaná veřejná soutěž na poradenství přinesla příliš různorodé cenové nabídky, a proto byla zrušena, navíc nemocnicím se nedostává peněz a musí šetřit.

„Rozptyl mezi cenovými nabídkami firem byl značný, i 100 procent. Proto jsme se rozhodli výběrové řízení zrušit, peníze využijeme na jiné účely než na takovou studii,“ uvedla Tauberová.

Kraj chce nemocniční péči v regionu více provázat, zdravotnická zařízení by tak měla ušetřit. Nemocnice by mohly fungovat samostatně jako pět akciových společností, spojit se do jedné, utvořit holding případně dva holdingy pro západní a východní část kraje.

Tendr na poradenskou firmu kritizovala opoziční ODS jako zbytečné náklady na externí firmu. Občanským demokratů se příliš nelíbila ani myšlenka holdingu, který považují za přílišnou centralizaci nemocniční péče, varovali také před možnou likvidací některých oborů a jejich přesunem do krajské nemocnice.

Návrhy na transformaci nemocniční péče by měli předložit ředitelé jednotlivých nemocnic. Prvotní záměr projedná zastupitelstvo v září, kraj si chce návrh rovněž nechat oponovat externí firmou.

Střednědobou koncepci krajského zdravotnictví s platností do konce roku 2012 schválili krajští zastupitelé v únoru loňského roku. Zpracovala ji za zhruba dva miliony korun společnost Stapro a nepřinesla radikální změny. Materiál doporučoval koncentraci činností zdravotnických zařízení a efektivnější využívání personálu a techniky, zůstal však z velké části na papíře.

Například laboratorní provozy v plném rozsahu se měly původně omezit jen na tři z pěti nemocnic, nakonec ale od této myšlenky kraj upustil. Také doporučovaná fúze Litomyšlské a Svitavské nemocnice, kterou koncepce navrhovala, byla prozatím odložena.

Pět nemocnic vlastněných krajem se loni propadlo do celkové více než dvojnásobné ztráty, než původně počítaly. Namísto očekávaných minus 81 milionů korun skončilo jejich hospodaření s výsledkem minus 171 milionů korun. Výjimkou byly nemocnice v Chrudimi a Svitavách, kterým se podařilo finanční plány dodržet, a dokonce mírně zlepšit, i když stále zůstaly v červených číslech. Ztráty nemocnice vytvářely i v minulých letech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?