Návrh zakazující slučování pojišťoven a ordinací jde ke schválení

14. 4. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Do závěrečného čtení postoupil návrh zákona, který má zakázat slučování zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení. Předloha, kterou navrhli lidovci spolu s ČSSD, se také zabývá střetem zájmů.


Návrh měl původně zavést i posuzování smluv mezi pojišťovnami a zařízeními z hlediska ochrany hospodářské soutěže, zdravotní výbor ale navrhl toto ustanovení vypustit.

„Navrhli jsme vypustit některé věci, které se zdály konfliktní. Lépe se vymezilo ustanovení o střetu zájmů,“ popsal obsah pozměňujícího návrhu autor novely Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).

Novela má za cíl podle předkladatelů ochránit peníze veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovna by například nesměla zřizovat a provozovat zdravotnické zařízení. Zapovězeny by byly i další vztahy, například vytvoření koncernu.

Novela dále vymezuje okruh lidí, kteří by nesměli kvůli střetu zájmu být v určitých pozicích v pojišťovnách. „Například by tam nemohl zasedat člen statutárního orgánu nemocnice, se kterým má pojišťovna uzavřenou smlouvu, či dodavatel materiálu pro tu nemocnici,“ uvedl dříve Hovorka.

Novela měla také lépe vymezit podmínky, za kterých může ministerstvo zdravotnictví uvalit na pojišťovnu nucenou správu.

Podle návrhu zdravotního výboru by k tomu mohla přistoupit v případě, že nemá dostatečný zůstatek na fondech zdravotního pojištění a není schopna poskytovat klientům péči.

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) ale podal takový pozměňující návrh, který by stav zachoval v současné podobě.

O definitivní podobě novely poslanci rozhodnou pravděpodobně ještě na dubnové schůzi sněmovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?