Návrh zákona o zdravotní péči putuje znovu do vlády

13. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda dostala na stůl novou verzi návrhu zákona o zdravotní péči. Ministerstvo zdravotnictví se předtím muselo vypořádat se stovkami kritických připomínek z různých míst. Nový zákon o zdravotní péči se mimo jiné má stát klíčovou normou pro práva pacientů...


Vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab, který po celou dobu přípravy nového zákona o zdravotní péči patřil mezi nejtvrdší oponenty původního návrhu, zůstal novou verzí tohoto předpisu uspokojen „tak na padesát procent“.


Lékařské spisy už nebudou tajné

Na přepracovaný návrh se podobně dívá také lékařská komora, zdravotnické odbory či kraje. Jejich připomínky ale nebyly plně akceptovány.

Stejně tak ostražitě sleduje přípravu nového zákona i parlament, mimo jiné s ohledem na zamýšlené uzákonění sběru citlivých údajů o nemocech občanů. Pokud se tuto normu podaří ministerstvu prosadit, zdravotníci se v praxi setkají s mnoha novinkami.

K těm patří například nová pravidla pro nakládání se zdravotní dokumentací (větší přístup k ní získají pacienti i jejich rodinní příslušníci), anebo pro asistovanou reprodukci, kastraci či pro vyhotovování lékařských posudků.

Zákon se fakticky dotkne v podstatě každého pracovníka ve zdravotnictví, ale i institucí nebo činnosti krajů. Například se v něm objevuje pojem „nemocnice univerzitního typu“ i mnohé další nové definice.

Lze očekávat, že se v parlamentu odehraje živá diskuse mimo jiné kolem plateb pacientů v nemocnicích (zdravotně sociální hospitalizace), dále v souvislost i se zákazem porodů v domácím prostředí rodičky, ale i kolem zmínky o lidových léčitelích (právě tato „okrajová“ oblast se v minulosti stala rozhodující pro to, že bývalý ministr Bohumil Fišer tento zákon neprosadil).

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 10.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?