Návrh zmírnění protikuřáckého zákona posoudí Babišova vláda

13. 3. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Možnost zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních a na sportovištích včetně hal posoudí ve středu kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO).


Vládní legislativci doporučili, aby k poslaneckému návrhu na zmírnění takzvaného protikuřáckého zákona zaujala záporný postoj. O předloze rozhodnou zákonodárci. Novela, za níž stojí poslanec ODS Marek Benda, předpokládá ještě větší úlevu z úplného zákazu kouření pro menší hospody nebo bary. Na zařízení s plochou do 80 metrů čtverečních, v nichž se nepodává jídlo, by se restrikce nevztahovala. Provozovatelé by se tedy mohli rozhodnout, zda bude jejich podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

Navrhované změny jdou podle podkladů pro ministry proti ochraně zdraví před účinky tabákového kouře. „Jakékoliv výjimky v podobě prostor vyhrazených ke kouření nejsou efektivním řešením, které by zcela zajišťovalo ochranu před expozicí tabákovému kouři,“ stojí v nich. Legislativci také poukazují na to, že zákon platí ani ne rok a není vhodné jej po tak krátké době měnit. Připomínají rovněž, že na podnět skupiny senátorů bude protikuřácký zákon posuzovat Ústavní soud.

Kuřárny by musely mít podle předlohy, kterou podepsalo na 90 poslanců z osmi klubů, vlastní odvětrávání, byly by bez obsluhy a mohly by zabírat nejvýše 30 procent plochy zařízení. Stejně jako do malých kuřáckých hospod a barů by do nich nesměli lidé mladší 18 let. Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

Nesouhlasný postoj doporučily kabinetu zaujmout ministerstva zdravotnictví, průmyslu a obchodu a vnitra. Jen ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo neutrální stanovisko.

Předkladatelé tvrdí, že protikuřácký zákon je nepřiměřeně přísný a způsobil propad podnikání zejména v menších hospodských zařízeních. Upozorňují také na to, že kuřáci chodí kouřit před restaurace, kde obtěžují kouřem a hlukem obyvatele okolních domů a bytů.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?