Navržená cesta kompenzací je pro nás přijatelná

13. 2. 2009 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice po náročném jednání prosadila senátní návrh regulačních poplatků. Pokud úpravu podepíše prezident, děti do 18 let nebudou muset poplatky hradit. Ministryně přislíbila pediatrům kompenzaci dohodou se zdravotními pojišťovnami. „Mělo by jít o cestu přes bonifikační systém, to by pro nás mohlo být přijatelné,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer...


Poslanci schválili senátní návrh regulačních poplatků, nejvíce na něj doplatí právě pediatři. Jak na to reagujete? Chystáte nějaké kroky?

Přesněji půjde o lékaře poskytující ambulantní péči pojištěncům ve věku od narození do 18 let. Nepůjde o úplné zrušení výběru poplatku v lékárnách, nepůjde o výběr poplatků v lůžkových zařízeních a lázních. Záměrně uvádím pouze označení poplatků, protože úmysl odhlasovaný ve sněmovně nemůže být hodnocen jako regulační. Poplatky jsou zachovány tam, kde je regulace diskutabilní, kde byla zřejmá, byly zrušeny.

Jestliže mám odpovědět na otázku, jak budeme postupovat, je třeba si připomenout vyjádření odpovědných osob. Mám na mysli resortní ministryni, která do médií prohlásila, že její resort bude řešit problematiku kompenzace ztráty příjmu zrušením regulačních poplatků u dětí cestou dohody se zdravotními pojišťovnami, respektive cestou zástupců ve správních radách. Dokonce bylo i upřesněno, že by mělo jít o cestu přes bonifikační systém. Taková cesta by mohla být pro nás přijatelná, proto upřednostňujeme tuto cestu a obracíme se jak na vedení ministerstva, tak i na jednotlivé zdravotní pojišťovny se žádostí o projednání této problematiky. Poté vyhodnotíme výsledek těchto jednání a dohodneme se, jak budeme dále postupovat. Více bych v tuto chvíli nepředjímal.

.Ministryně již uvedla, že se vám budou muset ušlé zisky nahradit. Této úlohy by se měly chopit pojišťovny, máte již nějakou představu, o kolik by pojišťovny měly navýšit kapitační platbu, aby kompenzovaly vaše ztráty?VZP zatím nabízí 8 procent oproti minulému roku, je toto číslo pro Vás uspokojivé?

Jsme potěšeni, že se ke kompenzaci ministryně hlásí. Cesta již byla naznačena v předchozí odpovědi. Pokud ji rozvedu, umím si představit navýšenou bonifikaci například za provádění prevencí nebo za užívání objednávkového systému, tedy s výjimkou objednávkového systému pro akutní péči. K tomuto zatím nejsou vytvořeny potřebné podmínky.

Co se týká Vámi uvedených 8 % navýšení ze strany VZP, beru to jako jistě zajímavý návrh k jednání. Naše výpočty jsou spíše kolem 10%, ale VZP má jistě přesnější čísla. Obávám se ovšem, že ze strany ředitele Horáka nejde o návrh kompenzace za zrušené poplatky, ale o vyčíslení navýšení v proběhlém cenovém jednání pro rok 2009. Budu velmi rád, pokud se v této úvaze mýlím.

Již jste s VZP jednali?

Ano, jednali, jednání proběhlo krátce před setkáním zdravotních pojišťoven s vedením resortního ministerstva. Na tomto jednání jsme se domluvili, že počkáme na výstupy z jednání ministerstvo – pojišťovny. V současnosti tedy očekáváme brzké setkání k dořešení této problematiky.

Jak byste si úpravu poplatků představovali vy?

Jak jsem již uvedl návrh paní ministryně by mohl být pro nás přijatelný, proto se v tuto chvíli soustředíme právě na něj. Teprve pokud nebudou tato jednání úspěšná, předložíme naše rozhodnutí, jak dál.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?