Návštěva geriatrického centra v Rakousku

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První zmínky původně o klášteře sahají až do 12. století. Od roku 1920 byly budovy využívány jako domov pro zanedbané chlapce, později vzniklé centrum pouze „přežívalo“ a v posledních desetiletích bylo zásadně zmodernizováno.

Geriatrické centrum je řízeno tzv. Společností vídeňských nemocnic (KAV), která je jedním z největších zdravotnických zařízení v Evropě. Spravuje 12 nemocnic a 11 geriatrických center. Celkový počet zaměstnanců je 32 000, starají se o 400 000 stacionárních pacientů ročně, zásadně se podílí i na vzdělávání zdravotnických pracovníků.

Zajištění zdravotní a ošetřovatelské péče

Péči o klienty centru zajišťuje 275 zaměstnanců, kdy jejich podstatnou část v počtu 146 tvoří ošetřovatelský tým, zdravotní péči zajišťuje 6 lékařů, v zařízení je 12 terapeutů. Lékařská péče je nepřetržitá, ošetřovatelská péče je zaměřená na poskytování aktivní ošetřovatelské péče.

Klienti

Kapacita zařízení je 190 lůžek rozdělených v 7 odděleních. Jedná se převážně o chronicky nemocné, gerontopsychiatrické klienty, ale i o klienty s jednoduchými zlomeninami a stavy po úrazech. Průměrná délka hospitalizace je 6 let. V posledních letech se více než 46 % klientů žijících v geriatrickém centru vrací do svých domovů.

Poskytované služby

Vedle standardních služeb poskytuje geriatrické centrum vodoléčbu, masáže, akupunkturu, canisterapii, hipoterapii. Ze servisních služeb je zajištěna místní pedikúra a kadeřnice jednou za měsíc, služby místní spořitelny a katolická pastorační péče.

V zařízení je i aula, která vznikla modernizací původních prostor s vysokým klenutým stropem a je zároveň využívána i jako společenská, taneční a slavnostní místnost. Součástí centra je laboratoř, rentgenologické a ultrazvukové zařízení.

Ošetřovatelská péče

Je poskytována metodou ošetřovatelského procesu s využitím ošetřovatelského modelu podle Oremové, pracují zde systémem skupinové péče. Formulace ošetřovatelských diagnóz je jednotná a řízená právě společností ve Vídni. Nejčastěji používané měřicí techniky jsou škála zjištění rizik dekubitů podle Nortonové, vizuální analogová škála bolesti stupně 1 až 5.

A zjištěné rozdíly?

* Soukromí klientů na jednoaž čtyř lůžkových pokojích je zajištěno praktickou a rychlou instalací zástěn zabudovaných v obytných stěnách pokojů. * V zařízení probíhá projekt ministerstva kultury a umění „Generationen verbinden“, který má za cíl tzv. spojení generací. V praxi to znamená, že děti z místní základní školy pravidelně seniory navštěvují a tráví čas společně. Senioři se aktivizují a děti poznávají a respektují stáří. * „Snoezelen“ je terapie zaměřená na smyslové vnímání. V seniorcentru je klidná, příjemně provoněná místnost s tlumeným světlem, prostorným lůžkem a jemnou hudbou, kde senioři relaxují. * Canisterapie zahrnuje i psy zaměstnanců, kteří tu s klienty tráví mnoho času. * Prostorové možnosti geriatrického centra jsou podstatně větší než v mnohých našich zařízeních podobného typu, kdy jednolůžkové pokoje svou velikostí odpovídají asi 30 m2, prostorné jsou i společné místnosti a chodby. * Kaple, která je součástí budovy zařízení, se vstupem přímo z chodby vstupních přízemních prostor. * Formulace ošetřovatelských diagnóz je vlastní, jednotná a bez numerických kódů, nepoužívá se taxonomie NANDA. * Celoživotní vzdělávání ošetřovatelského personálu je povinné a hrazené zařízením. Vedoucí sestra pravidelně zkouší své zaměstnance, sama je pak přezkušována vedením Společnosti vídeňských nemocnic.

Závěr

Závěrem je nutné podotknout, že v mnohých našich zařízeních tohoto typu jsou na pohled zcela srovnatelné podmínky, rozdílná je ovšem atmosféra plná klidu a pohody, kdy se situace plynule řeší tak, jak přicházejí, bez zbytečného napětí. Klient si sám řídí denní program, souhlasí či odmítá ošetřovatelské intervence podle vlastního uvážení a sestra i ostatní ošetřovatelští pracovníci se maximálně snaží plnit potřeby seniora.


Mgr. Zuzana Pohlová, odborná učitelka, Střední zdravotnická škola Praha 10, Ruská (PohlovaZuzana@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?