Ne každou řeznou ránu je nutno šít

23. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Randomizovaná klinická studie si klade otázku nad samozřejmostí „malé chirurgie“, totiž zda musí být šita každá zející řezná rána. U malých řezných ran na rukou je obvaz a antibiotická mast často lepším ošetřením, tvrdí článek v BMJ...


Randomizovaná klinická studie si klade otázku nad samozřejmostí „malé chirurgie“, totiž zda musí být šita každá zející řezná rána. U malých řezných ran na rukou je obvaz a antibiotická mast často lepším ošetřením, tvrdí američtí záchranní lékaři v British Medical Journal (BMJ 2002; 325: 299-301).

James Quinn a spolupracovníci záchranné služby kalifornské university v San Francisku zařadili do své studie 91 pacientů. Jedná se o první randomizovanou klinickou studii k této časté indikaci. Týká se jen „jednoduchých“ řezných ran na rukou umístěných distálně od volární kloubní řasy.

Rána nesměla být delší 2 cm a ne starší 8 hodin, zástavení krvácení bylo provedeno pouze tlakem v průběhu 15 minut a nesmělo být podezření z poškození důležitých krevních cév, nervů nebo kostí. Vyloučena byla poranění lůžka nehtu, bodné rány a pokousání. Pacienti nesměli být diabetici, uživatelé antikoagulancií nebo kortikosteroidů.

Po odstranění obvazu chirurgové srovnávali šité rány kryté obvazem s polymyxinovou B mastí a rány kryté jen polymyxinovým obvazem. Obvaz byl přiložen 48 hodin. Současně zjišťovali, zda rána je čistá a suchá. Po 8 až 10 dnech byli pacienti znovu pozváni buď k odstranění stehů nebo jen ke kontrole rány. Další kontrola proběhla za 3 měsíce.

Výsledky: Nešití rány nejenže ušetřilo čas (14 minut), nýbrž bylo pro pacienta méně bolestivé. Rány se při obou postupech hojily stejně dobře. Pacienti se mohli stejně rychle vrátit do zaměstnání a kosmetické výsledky po třech měsících byly stejné. Jediná infekce rány se vyskytla u pacienta, jehož rána byla šita.

„Byli jsme překvapeni nenápadným vzhledem většiny jizev a spokojeností pacientů s výsledky,“ píší autoři.

Související odkazy:

British Medical Journal - abstrakt

Článek z BMJ ve formátu PDF

Článek University of California, San Francisco

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?