(Ne)pandemie za miliardu

1. 2. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko už za boj proti prasečí chřipce zaplatilo stejnou sumu, jako je roční rozpočet Kolína. Zbytečně. Vakcíny leží ve skladech a pandemii A/H1N1 experti zpochybňují.


Odmítnutí vakcíny rovná se neuposlechnutí rozkazu. Tak se česká armáda vypořádala s problémem, jak uplatnit 16 000 pandemických vakcín, které vojákům poslalo ministerstvo zdravotnictví.

Přestože armáda po kritice prezidenta Václava Klause s rázným řešením couvla - naočkuje jen polovinu vojáků -, historka ukazuje, v jak zoufalé situaci Česko je. Za vakcíny už utratilo 95 milionů, další dávky přijedou co nevidět. Aplikovat si je ale nechá jen málokdo. Dosud jen každý čtvrtý.

Podobné je to i s léky. Ve skladech leží zásoby za více než miliardu. Část z nich se nakoupila v dobách hrozby ptačí chřipkou, zbytek v posledních měsících. Se všemi dnes počítá pandemický plán.

„Celkem jde o 1 925 000 balení prostředku Tamiflu v celkové ceně 937 milionů a 100 tisíc baleni Relenzy v ceně 57 milionů korun,“ vyčíslil zásoby mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Další miliony spolklo vybavení vakcinačních center, služby distributorům či práce lékařů. Sečteno a podtrženo: chřipková pandemie kterou Klaus označil „za stejnou bublinu jako globální oteplování“ - už stála Česko více než miliardu.

Novému kmenu viru A/H1N1, jehož hostitelem se stal člověk poprvé v březnu loňského roku, přitom podlehlo sedm Čechů.

Dalších 76 lidí zemřelo na jiná onemocnění, když se k nim chřipka přidala. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Česku potvrzeno celkem 2381 nákaz touto infekcí.

Zásoby nabobtnají

Česko na tom není o nic hůře než jiné evropské země. Krabičky s léky nebo ampulky s vakcínami za miliony eur zaplnily sklady všude. Zatímco se ale jiné země snaží zbavit alespoň nepotřebných vakcín, Česko nic podobného neplánuje.

„Vzhledem k tomu, že pandemický stav trvá a počty nemocných se stále zvyšují, ministerstvo zdravotnictví prozatím neuvažuje, že by počet odebraných vakcín změnilo,“ potvrdil mluvčí Sršeň.

Virus je podle něho nebezpečný a nikdo neví, kdy udeří další vlna. „Infekce se šíří i v létě,“ připomenul.
Zásoby tak budou zřejmě bobtnat. I přesto, že nad pandemií lámou hůl už i experti, kteří vůči ní měli doposud respekt.

„První vlna onemocnění už pominula a je možné, že ta druhá nemusí přijít,“ připustil hlavní imunolog Roman Prymula. Pokud navíc pandemie propukne, je podle něho na jakékoli očkování pozdě.

Šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodargbyl ještě ostřejší: „Je to jeden z největších zdravotních skandálů století.“ Vše mají podle něho na svědomí farmaceutické firmy, které na strachu z˙nemoci vydělaly pohádkové sumy.

Kolik už stála prasečí chřipka?

vakcíny

238 tisíc za 95 200 000 Kč (ještě se jich doveze 262 tisíc za dalších 104 800 000 Kč).

antivirotika

1925 000 balení Tamiflu za 937 mil. Kč a 100 000 baleni Relenzy za 57 mil. Kč.

pojišťovny

Za aplikaci vakcín už zaplatily 10 273 320 Kč.

vakcinační centra

Jejich vybavení už stálo kraje 6 000 000 Kč.

hospitalizace

Jedna vyjde na 10 000 až milion korun - podle komplikací. Nikdo ale neví, kolik lidí již v Česku s A/H1N1 leželo v nemocnici (odhadem jde o několik stovek), protože ne u všech se dělají testy. Jisté je to pouze u 83 pacientů, kteří nákazu nepřežili. Celková částka: minimálně 1,2 miliardy Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?