Nebojte se hovořit se svým lékařem o sexuálním zdraví

6. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří se zabývají poruchami mužské potence, narážejí občas u laické a někdy i u odborné veřejnosti na bariéry předsudků či dokonce znevažování problému. Ale dle výzkumů...


Poruchy erekce rozhodně nepatří k těm, jež by muže bezprostředně ohrožovaly na životě. Nicméně sexuální zdraví je důležitou složkou zdraví celkového.

Lékaři, kteří se zabývají poruchami mužské potence, narážejí občas u laické a někdy i u odborné veřejnosti na bariéry předsudků či dokonce znevažování problému. Ale dle výzkumů, které byly provedeny, trpí poruchami erekce mezi 40 70 roky věku více než polovina mužů! Více než 90% z nich však nikdy nevyhledá lékařskou pomoc. Při tom lze v současné době většinu poruch erekce jednoduše, bezpečně léčit. Příčiny erekce jsou asi ve 20% psychogenní. Ty lze odstranit za pomoci sexuologa, psychologa, eventuálně přechodnou farmakoterapií. Zbývajících 80% případů má příčinu organickou. Nejčastěji je to aterosklerosa a cukrovka 2. typu.

Neznamená to ovšem, že muži postiženi těmito chorobami, nemohou nadále žít uspokojivý sexuální život. Nejprve je třeba pokusit se odstranit ty příčiny, které může ovlivnit sám pacient (omezit kouření a nadměrnou spotřebu alkoholu, změnit nevhodný způsob života, zkompenzovat cukrovku). Také některé léky, užívané např. pro léčbu vysokého tlaku způsobují poruchy erekce a je vhodné se poradit s lékařem o jejich výměně.

Další možností je farmakoterapie. Průlomem ve farmakologické léčbě bylo uvedení na trh látky sildenafil známé pod firemním názvem Viagra. Tento lék má za sebou mnoho klinických studií, které ověřovaly jeho účinnost a bezpečnost na různých skupinách pacientů (diabetiků, hypertoniků, u mužů po operaci prostaty, mužů starších 60 let). Významného zlepšení bylo dosaženo v 57 91% podle příčiny a stupně poruchy. V současné době je ve světě léčeno Viagrou kolem 10 milionů mužů. Vedlejší účinky jsou řídké a pokud se dodrží kontraindikace, je užívání bezpečné. Poradit s lékařem se musí kardiaci s nedávno prodělaným infarktem myokardu nebo s anginou pectoris s užívání nitroglycerinových preparátů, pacienti po nedávné cévní mozkové příhodě nebo se závažnou poruchou jater. Právě kvůli nutnosti bezpečné léčby je užití vázáno na lékařský předpis. Není vázáno na odbornost lékaře, takže je možné probrat problém s lékařem, kterému pacient nejvíce důvěřuje.

V případě neúčinnnosti Viagry existují ještě jiné možnosti léčby poruch erekce, např. místní injekce prostaglandinů nebo penilní protézy, tato léčba však již patří odborníkovi sexuologovi. Závěrem bych ráda poradila všem mužům s poruchou erekce, aby se neostýchali promluvit se svým praktickým lékařem nebo internistou, diabetologem, kardiologem, urologem. Určitě spolu najdou způsob účinné léčby sami, nebo ve spolupráci s odborníkem sexuologem. Pokud by měli muži přece jen problém svěřit se hned zpočátku některému z lékařů, existuje ještě speciální informační telefonní linka pro veřejnost „VIALINKA“ 02/83004444, na které jsou od pondělí do pátku mezi 16 a 20 hodinou volajícím k dispozici školení operátoři. Po zbytek dne a o víkendech je k dispozici volajícím informační memobox s možností volby témat. Pro odborné konzultace a případné dotazy mohou využít tzv. Službu „lékař na telefonu“, vždy každou středu od 18:0020:00 hodin.

ALENA KLIMOVIČOVÁ, Liberecký den, 6.2.2002

Autorka je vedoucí Diabetologického centra Nemocnice Liberec

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?