Nečas: Heger bude mít v TOP 09 s návrhy potíž

19. 7. 2010 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude mít podle premiéra Petra Nečase (ODS) problémy s tím, aby prosadil své představy o změnách ve zdravotnictví ve vlastní straně. Heger například uvažuje o tom, že by se změnily ochranné stropy tak, aby se do nich počítalo širší spektrum poplatků a aby se více diferencovaly.


„Pochopil jsem slova pana ministra tak, že by se snížený limit, který nyní platí pro děti a seniory, rozšířil i na další skupiny. Bude ale nutné, aby o tom přesvědčil vlastní stranu. Je to něco výrazně jiného, než TOP 09 hlásala dosud,“ řekl včera Nečas v ČT.
Ochranný roční limit je zatím stanoven na 5000 korun ročně, poloviční limit platí pro seniory a děti. Počítají se do něho poplatky v lékárnách, doplatky za některé léky a poplatky v ambulancích. Nečas označil ochranné limity jako druhou stranu mince poplatků ve zdravotnictví. „Je zjevné, že se poplatky osvědčily. Díky nim nyní více než 300 tisíc lidí může využívat výhody ochranných limitů. Přes 90 procent z toho tvoří senioři. Zrušení poplatků by tak bylo krokem proti seniorům,“ dodal premiér.
Další účastník diskuze, šéf soc.dem. Bohuslav Sobotka, uvedl, že Věci Veřejné měly ve svém programu postupné úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. „Proto se domníváme, že by poslanci této strany měli splnit slib, který dali svým voličům,“ řekl Sobotka.

Růst DPH prý léky nezdraží

Sobotka rovněž varoval, že plánovaný růst snížené sazby DPH povede k dalšímu zdražení léků.
„Vláda připravuje kroky, které povedou k dalšímu zdražování léků. Při nákupu léků dnes platíte DPH 10 procent, před pár lety to bylo ještě 5 procent. To je krok, který poškodí důchodce i ostatní pacienty,“ řekl Sobotka.
Nečas ale tvrdí, že se růst DPH nakonec v cenách léků projevit nemusí.
„Ceny jsou regulované a je možné do vzorce, podle kterého se vypočítávají ceny léků, nastavit pomalejší nárůst křivky růstu DPH. Je možné vytvořit takovou konstrukci, která bude minimalizovat dopad růstu DPH,“ řekl premiér.

ČSSD odmítla účast v rozpočtové radě

Národní rozpočtová rada, která bude posuzovat dopady jednotlivých zákonů do veřejných rozpočtů, by podle Nečase měla vzniknout do konce září a bude mít sedm až devět členů.
„Rada bude nezávislý a nepolitický orgán,“ uvedl Nečas s tím, že si v radě dokáže představit i zástupce opoziční ČSSD. Podle Sobotky by ale bylo porušením role opozice, kdyby se strana v tomto orgánu angažovala.
„Jsme připraveni zveřejňovat svá stanoviska, ale nemůžeme se dostat do situace, abychom jako nezávislá opoziční strana participovali na výkonu vlády,“ uvedl Sobotka.
Zároveň Nečas připomněl, že obnoví i Národní ekonomickou radu vlády (NERV).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?