Nečas odmítl garantovat návrat lékařů

31. 1. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) přidat lékařům dvě miliardy na platy výměnou za zrušení tisíců lůžek akutní péče se komplikuje.


S páteční dohodou sice souhlasí odboráři, kteří ji označují za „férovou nabídku“, ale pochybnosti vyjádřil premiér Petr Nečas (ODS) a bouří se i zdravotní sestry, které by zůstaly zkrátka.

Nečas v České televizi zdůraznil, že vláda nepřidá zdravotníkům nad rámec státního rozpočtu ani korunu a dvě miliardy, které vydají zdravotní pojišťovny ze svých rezerv, by neměly směřovat jen na lékařské platy.

„Důsledně používám termín zdravotnický personál, nemůžeme se automaticky vykašlat na zdravotní sestry,“ uvedl Nečas, který rovněž odmítl lékařům, kteří dali výpověď, garantovat, že se budou moci vrátit na svá původní místa. Garanci požadují odboráři v čele s předsedou Lékařského

odborového klubu Martinem Engelem. Ten zároveň odmítl, aby se prostředky rozmělňovaly mezi všechen zdravotnický personál. Argumentuje tím, že zdravotní sestry se nepřipojily k lékařskému protestu, a není tak důvod mzdy navyšovat. „Pokud by se tak stalo, navýšení lékařům by bylo mizivé,“ uvedl Engel.

Hegerův plán kritizoval v Partii na Primě i David Rath. Podle bývalého ministra zdravotnictví nelze rušit lůžka bez analýzy, protože v každé nemocnici je situace odlišná. Navrhuje zřídit univerzální lůžkový fond s počtem lůžek pro každou nemocnici zvlášť.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?