Nečas: Peníze ušetřené reformou zdravotníkům

16. 1. 2011 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Petr Nečas (ODS) by rád, aby peníze, které se ušetří v důsledku reformy zdravotnictví, byly dány na platy zdravotníků.


Sdělil to novinářům po své páteční schůzce s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem.

„Prostředky, které budou ušetřeny reformními kroky, a to nejen změnou zákonů, ale i exekutivních kroků ve vztahu ke státním zdravotnickým zařízením, budou přednostně použity na platy zdravotnického personálu,“ prohlásil premiér. Dodal, že „samotná možnost, že by vláda mohla použít peníze ze státního rozpočtu, tak tuto možnost vidím jako naprosto vyloučenou. Tady vláda nemůže žádným způsobem ustoupit.“ Prezident Lékařské komory Milan Kubek uvedl, že „zdravotnictví dnes čelí nejvážnější krizi za posledních dvacet let“. Viníkem ale prý není současná vláda, ale všechny vlády minulé. „Nespokojenost lékařů v nemocnicích je největší proreformní hnutí, které kdy v českém zdravotnictví bylo,“ řekl Kubek. Předal premiérovi lékařský návrh reformy zdravotnictví. Ta se v mnohém shoduje s návrhem reformy, kterou minulý týden předložil veřejnosti ministr zdravotnictví Leoš Heger, ale na rozdíl od Hegera požaduje trojnásobný nárůst platů lékařů za základní pracovní dobu už od 1. března letošního roku. Tedy tak, jak to chce LOK, který akci Děkujeme, odcházíme vyhlásil.

„Odborová akce Děkujeme, odcházíme působí jako hráz naděje. Lékaři věří, že nastartuje reformu, která nezapomene ani na ně,“ řekl Kubek. Peníze na přidání prý jsou ve zdravotních pojišťovnách a předražených lécích.

Odejít chce 3800 lékařů

Odejít z nemocnic chce k 1. březnu 3800 lékařů ze zhruba 16 tisíc. Pouze jednotlivci zatím výpověď stáhli zpět. Nejvážnější situace je na Vysočině. V každé nemocnici ale vedení až do konce února bude s protestujícími lékaři jednat a snažit se je odvrátit od výpovědí.

Ministr Heger týden slíbil v otevřeném dopise lékařům, že zvyšování mezd začne v příštím roce.
V úterý bude v Senátu konference, kde mají lékaři a politici jednat o vzniklé situaci a hledat cesty, které by hrozbu omezení dostupnosti péče, jež může po 1. březnu nastat, jestliže lékaři z nemocnic odejdou, odvrátily.

Zdravotnictví dnes čelí nejvážnější krizi za posledních dvacet let, říká Milan Kubek, prezident ČLK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?