Nečas se sejde s Haškem, budou jednat o situaci ve zdravotnictví

6. 12. 2010 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda vlády Petr Nečas (ODS) se dnes sejde s předsedou Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Jednat budou o kritické situaci ve zdravotnictví.


Kvůli nízkým mzdám hrozí odchodem čtvrtina z 16.000 nemocničních lékařů. První už začínají podepisovat výpovědi.

Požadují 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi. Nyní mají zhruba 50.000 korun měsíčně za práci s přesčasy a službami. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce se zástupci lékařů ještě jednat. Už dříve ale řekl, že na zvýšení platů nejsou peníze, lékaři mají hledat rezervy v efektivnější léčbě a počkat na reformu.

Nečas v neděli v České televizi řekl, že vláda počítá s uzavíráním nadbytečných nemocničních oddělení, slučováním menších nemocnic a přeměnou nemocnic akutní péče na zařízení dlouhodobé péče.

Svůj recept na záchranu zdravotnictví ve čtvrtek představili i sociální demokraté. Chtějí například zákonem snížit provozní náklady pojišťoven, sloučit tři zdravotní pojišťovny do jedné a zvýšit platbu státu za státní pojištěnce. V celkovém souhrnu by jejich reformní návrhy mohly údajně přinést až víc než 30 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?