Nechci oživovat, žádají první čeští pacienti

26. 4. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý má nyní možnost odmítnout v případě vážného úrazu nebo nevyléčitelné nemoci lékařskou péči. A doktoři jeho přání musí vyslyšet.


Osmašedesátiletá paní Marie bojuje s rakovinou. Statečně. Nechtěla by se ale dostat do situace, kdy bude jen bezmocně ležet připojená k přístrojům. Nyní si může předem určit, kdy a za jakých okolností ji lékaři nemají oživovat. „Až to se mnou bude špatné a dostanu k tomu třeba infarkt, možná nebudu chtít, aby mě nahazovali zpátky,“ uvažuje nemocná Marie.

Předem vyslovené přání se netýká jen oživování. Jeho prostřednictvím může pacient odmítnout jakoukoliv zdravotní péči v případě, že už o sobě nebude schopný rozhodovat, a to včetně Alzheimerovy choroby. Dosud sice bylo takové přání možné, zdravotníci ho však nemuseli respektovat. Nově jim to ukládá zákon.

„Ze své praxe mohu říct, že se dříve vyslovené přání nejčastěji vyskytuje u Svědků Jehovových, ale postupně se začínají objevovat i přání typu DNR (Do Not Resuscitate, tedy neresuscitovat),“ vysvětluje lékař a právník Jan Skácel z advokátní kanceláře Dáňa, Pergl a Partneři.

Odpojení? Zatím jen někde

Předem daný souhlas však má svá omezení. „Pokud bude pacient v kómatu, není možné ho jen tak odpojit. Stejně tak pokud se lékaři dostane přání do ruky, až když už začne pacienta ošetřovat. Souhlas se totiž netýká možnosti, kdy by lékař aktivně způsobil smrt. Oproti tomu, pokud bude mít nemocný srdeční zástavu, zdravotníci by ho na jeho přání neměli oživovat,“ vysvětluje Martin Šalek, mluvčí Nemocnice Na Bulovce Praha.

Jenže ani podle právníka Jana Skácela není hranice mezi aktivním a pasivním způsobením smrti příliš jasná. „Najdou se právníci, a je jich spíše většina, a dost možná i lékaři či jiní odborníci, kteří budou tvrdit, že odpojení od přístrojů aktivním ukončením života není.“

Jeho slova potvrzuje i pražská Nemocnice Na Homolce. „Budeme respektovat i přání pacienta, které by vedlo k odpojení od přístrojů. Pouze ale na základě přesně specifikovaných podmínek a okolností, za nichž by si daný pacient přál být odpojen. Takovou situací by mohl být například vegetativní stav, při němž se jedná o těžké a nevratné poškození mozku,“ vysvětluje mluvčí Homolky Jitka Kalousková.

Co tedy dělat, pokud máte o dříve vyslovené přání zájem? Nejdříve je třeba, abyste od svého praktického nebo jiného lékaře dostali ústní i písemné poučení. Souhlas s ověřeným podpisem pak pořídíte u notáře. Pokud chcete mít jistotu, že vaše přání bude respektováno, mějte ho vždy při sobě nebo si ho nechte založit do zdravotní dokumentace.

Souhlas má platnost pět let a lze ho vyslovit i během hospitalizace. Podat ho pochopitelně nesmějí děti a nesvéprávní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?