Nedání garancí je nepřijatelné

30. 1. 2011 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Říká předseda LOK Martin Engel v rozhovoru pro deník Právo.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger i premiér Petr Nečas tvrdí, že není možné dát garance, že všichni lékaři, kteří podali výpověď, budou vzati zpět. Co vy na to?

To je pro nás nepřijatelné. Pokud se mám zasadit o to, aby moji kolegové dohodu s ministrem akceptovali a vrátili se, jak pan ministr žádá, potřebuji mít záruky, že všichni budou vzati zpět.

Proč?

Situace není ideální. Je většina ředitelů, kteří se k lékařům a naší akci chovají korektně a řekli, že by své lidi vzali zpátky. Ale máme také nemocnice, kde ředitelé řekli, že ti, co podali výpověď, ať už se nevracejí. A pokud se po mně chce, abych dohodu s ministrem Hegerem podpořil, potom garanci návratu lékařům dát musím.

Ministr ale tvrdí, že stupňujete požadavky.

Tak tomu rozhodně není. Ano, předtím jsme o garancích nejednali, ale bylo to z toho důvodu, že jsem se domníval, že to bude jasný sekundární doprovodný jev naší dohody. Nemůže to přece dopadnout tak, že ti, co bojovali za vyšší platy, vzati zpět nebudou, a ti, co zůstali, budou mít plat vyšší.

Někteří se vrátit nechtějí?

Ano, těch je několik set. Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze bylo řečeno, že kdo výpověď dal a nestáhne ji do 15. ledna, už v nemocnici pracovat nebude. To je i můj případ. Já ale počkám se svým pracovním zařazením, až budou všichni zpátky. Nemůže přece nastat situace - fajn, vraťte se, ale vy nemáte kam - to je váš problém. Stejně tak musí být jasně řečeno, jak tok peněz půjde k lidem. K tomu jsme se ale v jednání s ministrem nedostali. Proto bude ještě schůzka v pondělí. Dokud nebudeme mít v tom, co jsem řekl, jasno, nemohu 1. února předstoupit před poradu předsedů LOK a říci jim - jděte do toho. Tedy stahujte výpovědi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?