Neděkujeme, ale neodcházíme, vzkazují lékaři na Litoměřicku

6. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé nemocnic v Litoměřicích a Roudnici nedostali zatím na stůl žádnou výpověď. Lékaři tady zůstávají.


Ti z nás, kteří v novém roce zamíří do ordinací na Litoměřicku, budou zřejmě příjemně překvapeni. Věšina pacientů roudnické a litoměřické nemocnice najde i v lednu za známými dveřmi svého lékaře.

Výzva „Děkujeme, odcházíme“, která v současných dnech hýbe republikou, se zatím Litoměřicka nedotýká. Ředitelé nemocnic v Litoměřicích a Roudnici nemají na stole žádnou takto zdůvodněnou výpověď svých lékařů.

„Z naší nemocnice odchází pouze jeden lékař, jeho výpověď nemá ale s touto výzvou žádnou spojitost. Jde o lékaře, který se oženil a stěhuje se na Moravu. Jinak v naší nemocnici všichni lékaři zůstávají,“ sdělil za Podřipskou nemocnici s poliklinikou lékařský ředitel a primář chirurgie Josef Krajník.

Jak uvedl již dříve, vedení nemocnice není známo, že by se některý ze zdejších lékařů hodlal k výzvě „Děkujeme, odcházíme“ připojit. Nemocnice lékařům i přes současné škrty v platbách od pojišťoven slibuje, že po novém roce nesáhne na platy personálu.

Zachování výše platů dokud to bude možné, slibuje svým lékařům také vedení litoměřické nemocnice. Tu opustí od nového roku z důvodu nutných úsporných opatření 35 pracovníků (ze zdravotnického i nezdravotnického personálu, ale ne z řad lékařů). Sám výpověď nikdo nepodal.

Přestože výzva „Děkujeme, odcházíme“ tady visí ve vzduchu, ředitelství žádnou výpověď nepřijalo. „Víme o šesti lékařích, kteří se, podle neoficiálních informací, chtějí k výzvě připojí, oficiálně ale nikdo výpověď nepodal,“ informoval ředitel Městské nemocnice v Litoměřicích Leoš Vysoudil.

Kdo z lékařů uvažuje o odchodu z nemocnice, ředitel neprozradil, jak ale uvedl, neměl by jejich případný odchod příliš zamávat s chodem nemocnice. „Problémy bychom samozřejmě měli, ale myslím si, že by to nemocnice ustála,“ pokusil se odhadnout případné dopady hromadné výpovědi. Zabránit jí prý nemůže, protože na zvýšení platů nemocnice nemá peníze.

Nervozitu ze ztráty lékařů pociťují v Litoměřicích i sami pacienti. „Chápu, že mají lékaři náročnou práci, to by se asi mělo řešit, ale jejich výzva je podle mého neoprávněná. Neměli by své problémy řešit na úkor nás, pacientů, kterým se zapřisáhli pomáhat. Navíc na řadové lékaře v cizině nikdo moc nečeká. Vystudovali tady v Čechách a tady by měli své vzdělání uplatnit. Hromadným útěkem situaci ve zdravotnictví nevyřeší,“ neodpustila si kritiku námi oslovená pacientka, která si nepřála být jmenována.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?