Jiřina (neregistrovaný)
Dobrý den. Mám draslík S: 5,20. Jak ho mohu snížit? Mám cukrovku, beru lék Galvus. Mám vysoký tlak. Beru lék Tezeo. Na dnu beru lék Purinol. Mám 82 roku. Je to dost, ale stejně stojím o to žít. Můžete mi, prosím, poradit, jakým způsobem se dá snížit draslík ? Děkuji vám.
Lucie (neregistrovaný)

Dobrý den,

v nemocnici na urgentním příjmu mi byl zjištěn mírný nedostatek draslíku (hodnota 3.43mmol/l).
Užívám vitaminy Reflex Nutrition Nexgen Pro, které draslík nejspíš neobsahují. Je nutné tedy suplementovat draslík zvlášť nebo se stačí zaměřit na konzumaci potravin, které draslík obsahují? Kromě nedostatku draslíku mi byl zjištěn vysoký cholesterol 5,94mmol/l a mírné zvýšení bílých krvinek 10,27 (zvýšené bílé krvinky mám při každém odběru již několik let, vždy se jedná o mírné zvýšení a praktický lékař mi na to nikdy nic neřekl)
Na urgentním příjmu jsem byla kvůli bolesti kolem srdce (ekg v pořádku, krevní obraz, mimo výše popsaných, také v pořádku. Jak prosím dále postupovat?

Dobrý den,
vaše hodnoty jsou opravdu jen velmi mírně zvýšeny/sníženy. Každá laboratoř má své referenční meze, které se mírně liší. Je možné, že v jiné laboratoři by byly vaše hodnoty brány za zcela normální. Takže stačí, když budete jíst potraviny bohaté na draslík - např. banány, meruňky. S draslíkem buďte opatrná. Nebezpečné jsou jak nízké, tak i vysoké hladiny.
Co se týče cholesterolu, tak ten máte opravdu vyšší. Doporučila bych tedy dietní opatření (co nejméně tučné, ne smažené), zařadit vlákninu do jídelníčku (ovoce, zelenina, příp. psyllium) - váže na sebe totiž cholesterol. A co je důležité - dostatek pohybové aktivity.
Vzhledem k vašim hodnotám by však měl být odběr časem zopakován a případně by měla být zvážena léčba - to je však na vašem praktickém lékaři.

Pajda (neregistrovaný)

Dobrý den. Začalo to šílenou únavou, bolestí svalů, hlavy, závratí.. hladinu draslíku mám 3,2. Prý mi to dělají léky na vysoký tlak, ty snižují draslík. Už před lety jsem měla hodnotu draslíku hodně sníženou, můj praktický lékař se na mě vykašlal, i když jsem u něj v ordinaci byla že mi není dobře, skoro mě vyhodil. Nakonec jsem si musela domů zavolat sanitku, bylo mi hodně zle, v nemocnici zjistili dost nízkou hladinu draslíku a doporučili draslíkové tablety, až po tom mi je můj praktický lékař napsal.. Teď mám právě draslík na 3,2. Praktický lékař to opět smetl ze stolu že to nic není a není potřeba draslík tabletami zvyšovat. A přitom trpím velkou únavou, motá se mi hlava, nemůžu spát, bolí mě svaly.. sama jsem si teď koupila draslíkové tablety. Udělala jsem prosím dobře? Už nevím jak dál, denně je mi zle a musím fungovat. Mám ty samé příznaky jako před lety kdy byla ta hladila draslíku hodně nízká, a i potvrzeno na krvi že hladina draslíku je 3,2.. Tablety co jsem si koupila jsou 50mg v jedné tabletě, denně se mají užívat dvě.. Mám užívat dvě tablety, nebo stačí jedna? Děkuji.