Vlákno názorů k článku Nedostatek draslíku v těle může ohrozit pacienta na životě. Jak se projevuje? od Pajda - Dobrý den. Začalo to šílenou únavou, bolestí svalů,...

Pajda (neregistrovaný)

Dobrý den. Začalo to šílenou únavou, bolestí svalů, hlavy, závratí.. hladinu draslíku mám 3,2. Prý mi to dělají léky na vysoký tlak, ty snižují draslík. Už před lety jsem měla hodnotu draslíku hodně sníženou, můj praktický lékař se na mě vykašlal, i když jsem u něj v ordinaci byla že mi není dobře, skoro mě vyhodil. Nakonec jsem si musela domů zavolat sanitku, bylo mi hodně zle, v nemocnici zjistili dost nízkou hladinu draslíku a doporučili draslíkové tablety, až po tom mi je můj praktický lékař napsal.. Teď mám právě draslík na 3,2. Praktický lékař to opět smetl ze stolu že to nic není a není potřeba draslík tabletami zvyšovat. A přitom trpím velkou únavou, motá se mi hlava, nemůžu spát, bolí mě svaly.. sama jsem si teď koupila draslíkové tablety. Udělala jsem prosím dobře? Už nevím jak dál, denně je mi zle a musím fungovat. Mám ty samé příznaky jako před lety kdy byla ta hladila draslíku hodně nízká, a i potvrzeno na krvi že hladina draslíku je 3,2.. Tablety co jsem si koupila jsou 50mg v jedné tabletě, denně se mají užívat dvě.. Mám užívat dvě tablety, nebo stačí jedna? Děkuji.

Monika (neregistrovaný)

Dobrý den,
myslím si, že byste měla především změnit lékaře, pokud toto považuje za banalitu nepotřebující řešení. Zkuste vyhledat internistu, ten jistě zareaguje jinak. Hlavně Vám může nastavit terapii hypertenze a změnit léky, aby již k dalšímu poklesu draslíku nedocházelo. Zavolejte do nejbližší interní ambulance, jistě Vás rádi objednají, jde o život, zástavu srdce dostat přece nechcete.
S těmi tabletami draslíku je to těžké, volně prodávané mají nízkou gramáž, obsahují třeba jen 100 mg draslíku, přičemž denní doporučená dávka draslíku je mezi 2000-4000 mg, čili byste musela jíst minimálně 10 tabletek, abyste dostala alespoň 1000 mg, které se často aplikují 2xdenně, záleží na hladině draslíku, někdy i více, to určuje lékař.
Pokuste se draslík dostávat ze stravy, výborné jsou sušené meruňky,losos, banány, brambory.
Doporučuji Vám omezit solení a stravovat se potravinami, kde není sůl přidávána, čili většina polotovarů je více či méně solená, pozor na uzeniny, tvrdé sýry, syrečky, pečivo, hotovky typu čínské nudle apod.,sójovou omáčku, věci s obsahem glutamátu sodného. Stačí číst obaly. Snažte se denně nesníst více než 5 gramů soli. Místo klasické soli- chloridu sodného - se poohlédněte po soli s obsahem draslíku, jmenuje se Salka, v lékárně či ve zdravé výživě Vám ji objednají.
Samotné zaměření se na stravu Vám může pomoci snížit Váš vysoký krevní tlak a dokonce i zredukovat tabletky na něj.
S pozdravem Monika Fremerová, DiS, nutriční terapeut

Dobrý den,
zde bych viděl hlavní kámen úrazu hlavně v nastavené léčbě vysokého krevního tlaku. Pravděpodobně berete diuretikum furosemid (furon), které je často součástí kombinovaných antihypertenziv. Tento lék zvyšuje vylučování draslíku močí. Zvýšit příjem draslíku jistě můžete, ale jako hlavní bych vám nyní doporučil úpravu léčby vysokého tlaku (pokud nejste spokojená se svým praktickým lékařem, svěřte se do rukou jiného, případně vyhledejte internistu) a následně pečlivé monitorování hladiny draslíku v krvi. Pokud bude nadále nižší, je potřeba pátrat po dalších možných příčinách jeho snížené hladiny.