Citovala závěry britských vědců, podle nichž je pohybová nečinnost v Evropě příčinou 676.000 úmrtí ročně, zatímco nadměrná tělesná hmotnost 337.000. Kdyby se každý člověk nejméně 20 minut denně věnoval svižné chůzi, mělo by to pro něj podstatné přínosy, shodují se s britskými kolegy čeští lékaři.
„Tělesný pohyb je prospěšný bez ohledu na tělesnou hmotnost. Obezita a nedostatek pohybu jdou často ruku v ruce. Je však známo, že i štíhlým lidem hrozí zdravotní problémy, pokud se nepohybují. A obézní lidé, kteří provozují tělesný pohyb, se těší lepšímu zdraví než obézní lidé, kteří se nehýbou,“ shrnula lékařka.
Britská studie zjistila nejvyšší riziko u lidí pohybově nečinných, a to shodně s běžnou tělesnou hmotností, nadváhou i obezitou. Odstranění nedostatku pohybu v Evropě by podle studie snížilo úmrtnost o téměř o 7,5 procenta, odstranění obezity o 3,6 procenta.
Onemocnění způsobená nedostatkem pohybu a obezitou jsou z velké části totožná, například nemoci srdce a cév či cukrovka druhého typu.
Nárůst obezity řeší některé země například daní z cukru či tuku, vládní experti sestavují seznamy zdravých a nezdravých potravin. V Česku má od září zakázat nezdravé potraviny ve školních automatech novela školského zákona, o zavedení daně na nezdravé potraviny se zatím nemluví. Před pár lety zavedlo Dánsko daň na tuk v potravinách, pro neúspěch ji zrušilo.
Podle Pichlerové není zavádění daní na nezdravé potraviny všespásný lék na obezitu. „Pokusy o zavedení daní měly ve světě vždy jen přechodný efekt. Lidé na změnu ceny reagují pouze několik týdnů a pak se vrátí zase ke starým návykům,“ vysvětlila.
Zásadní podle ní je vyvážit příjem energie z potravy a její výdej pohybem. Vliv má i pohled společnosti na obezitu. Pokusy bojovat proti obezitě negativními kampaněmi nevyšly, připomněla Pichlerová studii kalifornských vědců. Ti zjistili, že u lidí, které pociťují nadváhu jako svůj problém, může mediální sdělení stigmatizující obezitu vést k tomu, že naopak jedí ještě víc kaloricky bohatých potravin a mnohem méně si věří, že dokážou řídit příjem potravy tak, aby dál nepřibírali.