Nejbezpečnější nemocnicí je VFN

23. 1. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Letošní titul Bezpečná nemocnice získala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). Ve čtvrtém ročníku soutěže porota posuzovala celkem 17 projektů. Výsledky dnes v Jihlavě vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger spolu s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem. V pondělí na dnešní ceremoniál naváže konference Dny bezpečí.


„Letos jsme zaznamenali mimořádně početné zastoupení projektů fakultních nemocnic. Absolutním vítězem soutěže se stala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze s projektem Elektronické sledování povinností zaměstnanců,“ uvedl hejtman a ortoped Běhounek.

Systém sleduje a vyhodnocuje, jaká povinná školení a vzdělávání musí zaměstnanci nemocnice absolvovat, upozorňuje, kolik dnů jim zbývá do konce lhůty.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se bezpečností zaobírá dlouhodobě, v roce 2010 jako první uvedla do praxe vedení zdravotnické dokumentace v nemocničním informačním systému pouze v elektronické podobě za použití elektronického podpisu.

Soutěž Bezpečná nemocnice má dvě sekce. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zvítězila v technicko-provozní oblasti. V ošetřovatelsko-medicínské sekci se pak nejvýše umístila Ústřední vojenská nemocnice v Praze s Programem prevence pádů pacienta. Absolutním vítězem soutěže se stala s nejvyšším počtem bodů VFN, získala peníze na odborné vzdělávání personálu.

Základními kritérii pro hodnocení jsou zejména přínos projektu pro zvyšování kvality a bezpečí pacientů i personálu a využitelnost projektu v jiných zařízení. Mezi nejčastější témata soutěžních projektů patřilo využití informačních technologií a také téma prevence pádů pacientů. Loni s projektem Bezpečnostní pás - prevence pádu pacienta zvítězila havlíčkobrodská nemocnice.

Soutěž vznikla v roce 2008 poté, co veřejností otřásly vraždy pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Od té doby se podle hlavní organizátorky soutěže Soni Měrtlové v českých nemocnicích zásadním způsobem zlepšilo třeba vedení a kontroly zdravotnické dokumentace, identifikace pacientů a evidence léků a jejich zabezpečení.

Heparinový vrah Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?