Nejčastější příčinou hospitalizace jsou nemoci oběhové soustavy

8. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemoci oběhové soustavy, způsobené většinou kornatěním tepen, jsou nejčastější příčinou hospitalizace. V roce 1995 se v nemocnici ocitlo 3050 pacientů s touto diagnózou na 100 tisíc obyvatel. V roce 2002 jejich počet stoupl na 3495. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky...


PRAHA -

Jedním z nejzávažnějších onemocnění oběhové soustavy je infarkt myokardu. Počet pacientů s tímto onemocněním se mírně snižuje.

Ve věku 50 let je počet hospitalizovaných mužů pětkrát vyšší než žen, se stoupajícím věkem se rozdíly mezi pohlavím snižují. U pacientů ve věku kolem 70 let je mužů s infarktem myokardu zhruba dvakrát více než žen.

Podle internisty Milana Kubka nemoci oběhové soustavy souvisejí především s životním stylem, konzumací cukrů a živočišných tuků, kouřením, alkoholem a nedostatkem pohybu.

Zatímco se daří měnit stravovací návyky české populace, lidé jedí více zeleniny a rostlinných tuků, nedaří se omezovat kouření a popíjení alkoholu.

Na nemoci oběhové soustavy umírá ročně zhruba 57 tisíc obyvatel. Na infarkt v roce 2001 zemřelo v Česku téměř 11 tisíc lidí a v následujícím roce to bylo necelých 10 tisíc osob.

Příčinou nižšího počtu úmrtí na infarkt je lepší péče o lidi s předinfarktovými stavy a lepší léčba pacientů, kteří infarkt prodělali.

Lékaři ve 13 českých a moravských kardiocentrech podle statistiků v roce 2002 operovali 10.797 pacientů. Proti roku 1991 se počet operací zvýšil 6,5krát. Průměrný věk operovaných neustále roste a dosáhl 64 let.

Kubek řekl, že Česko dohnalo v technologiích používaných při kardiologických operacích medicínu vyspělých zemí. Například v počtu potahovaných stentů neboli trubiček, které se implantují do věnčitých tepen srdce, je ČR evropskou špičkou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?