Nejdříve podpisy obou rodičů, pak až operace dítěte

30. 3. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Se zásadní změnou musejí od dubna počítat rodiče, jejichž dítě má podstoupit plánovanou operaci. Nový zákon totiž nařizuje souhlas obou rodičů se zákrokem.


Doposud stačil pro hospitalizaci souhlas pouze jednoho z nich. Nová legislativa, platná od 1. dubna, však vyžaduje v případech, kdy „poskytnutí zdravotních služeb může podstatným způsobem negativně ovlivnit další zdravotní stav nebo kvalitu života dítěte,“ podpis otce i matky. Jde například o transplantace, chirurgické zákroky, plastické operace nebo chemoterapii.

„V podstatě to znamená, že budou muset dítě doprovodit do nemocnice oba a souhlas se zákrokem podepsat. Jeden z rodičů však bude moci zastoupit druhého na základě plné moci,“ informuje Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel, který provozuje novojičínskou nemocnici. Formuláře k plné moci budou v nejbližších dnech k dispozici na webových stránkách nemocnice,na www.nemnj.cz.

A kdy bez podpisů?

Co se však stane, nebudou­li všechny zákonem dané podmínky dodrženy, vysvětlil primář dětského a novorozeneckého oddělení Miroslav Kobsa: „V případech, kdy neobdržíme plnou moc a bude chybět souhlas se zákrokem jednoho z rodičů, budeme se muset obrátit na soud, který určí malému pacientovi opatrovníka,“ vysvětlil. Primář Kobza však jedním dechem upozorňuje, že v případě záchrany života dítěte provedou lékaři zákrok i bez souhlasu rodičů.

Mohou však nastat situace, kdy jeden z rodičů nejeví o dítě zájem a není možné ho ani kontaktovat. V tom případě musí partner starající se o potomka sepsat prohlášení, jež je součástí zdravotnické dokumentace. „V tomto případě pak provedeme zákrok se souhlasem jediného rodiče,“ poznamenává primář. Naopak vyjádření obou rodičů nebude třeba u preventivní péče, včetně očkování, při podávání běžných léků nebo v případech, kdy má lékař podezření na týrání, zneužívání nebo zanedbávání.

Souhlasné vyjádření obou rodičů není jedinou změnou platnou od začátku dubna. Zákon o zdravotnických službách také striktně uvádí, že dítě je schopné o sobě rozhodovat až od osmnácti let. „Výjimku budou tvořit dětští praktičtí lékaři, zubaři a gynekologové, kde mohou dát rodiče s péčí o dítě souhlas předem,“ sdělila Hana Szotkowská. Lékaři však léčbu probírají i s malými pacienty a seznamují je s možnostmi léčby.

„Proto i novelizace například ukládá, abychom se na názor ptali nejen rodičů, ale i dětí, které podle Úmluvy o lidských právech a biomedicíně mají právo mírou přiměřenou projevit svůj názor,“ dodává ještě primář Kobsa. Tyto novinky v oblasti zdravotnictví ještě více zvýší náročnost administrativy v nemocnicích. Objevují se i názory, že nový zákon může nahrávat těm, kteří si budou chtít s bývalým partnerem vyřizovat účty, například při rozvodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?