Nejhorší pro nemocnici je nedělat nic

20. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Občané Nového Bydžova sepsali petici, ve které vyjadřují obavy o budoucnost zdravotnické péče ve městě. Vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Zdeněk Hajžman k tomu říká: "Nikdo z krajského úřadu nikdy nenaznačil, že by novobydžovská nemocnice měla být zavřena."


Hradec Králové -

Neúnosné dotace

Tím není řečeno, že by k hospodaření novobydžovské nemocnice nebyly vážné výhrady.

„Tato špatně fungující nemocnice z rozpočtu Královéhradeckého kraje loni dostala 17,4 milionu korun na uhrazení provozních ztrát. Žádná jiná nemocnice takové prostředky nezískala, některé nedostaly nic.“

Krajský zdravotní rada připomíná, že za tyto peníze by bylo možné koupit například CT přístroj, sanity anebo cokoli jiného, co zdravotnická zařízení v kraji naléhavě potřebují.

Zásadnějším problémem je podle Hajžmana absence plně kvalifikovaných lékařů. Jím vysvětluje nejen ukončení provozu bydžovské porodnice, ale i připravované uzavření jejího dětského oddělení.

„Chybí tam primář, chybí i jeho zástupce. Nahradit je není snadné, protože řada kvalitních českých lékařů po vstupu republiky do Unie zamíří do zahraničí. Třem dalším bydžovským pediatrům pro jmenování chybí požadovaná druhá anebo nástavbová atestace.“

Rodí se méně dětí

Na území pěti okresů Královéhradeckého kraje bylo v roce 1992 evidováno 7118 porodů, deset let nato jen 5211 porodů. Všechna dětská lůžková oddělení včetně dětské kliniky nejsou dostatečně využita a vykazují ztráty. Změnila se i struktura pediatrické péče. Hospitalizace často není nutná, protože děti se v řadě případů mohou úspěšně léčit ambulantně.

S tvrzením, že pacienti z Novobydžovska a Chlumecka budou za základní lékařskou péčí dojíždět do Hradce Králové anebo Jičína, zdravotní rada nesouhlasí. Dělá se prý všechno pro to, aby běžné výkony v nemocnici zůstaly zachovány.

V závažnějších případech však pro pacienty z Novobydžovska či Chlumecka bude lepší, když se výkonu podrobí na specializovaném, personálně i přístrojově perfektně vybaveném pracovišti, byť se nacházelo 30 či 50 kilometrů od jejich bydliště.

V Novém Bydžově zůstane výjezdová skupina rychlé lékařské pomoci, zachováno bude i akutní lůžkové oddělení vnitřních nemocí.

„Rádi bychom zachovali také základní chirurgickou péči. Záleží na tom, jak se podaří zabránit ztrátám z provozu chirurgického oddělení, které v roce 2003 představovaly skoro 10 milionů korun,“ uvádí dr. Hajžman.

Varianty řešení

Krajští zastupitelé mají na zasedání 26. února rozhodnout, jaké řešení v kontextu zdravotnictví celého kraje bude pro bydžovskou nemocnici nejvhodnější.

„Jsou připraveny podklady pro několik variant. První počítá se zachováním dětského oddělení beze změny při roční provozní ztrátě zhruba pěti milionů. Druhá uvažuje o zrušení dětského oddělení bez náhrady. Další navrhuje sloučení nemocnice v Novém Bydžově s jičínskou.“

Posledně zmíněné řešení by umožnilo přesunout do Bydžova, kde je velmi dobře vybudovaná a personálně zajištěná rehabilitace, jičínské rehabilitační lůžkové oddělení.

„Uvidíme, k čemu se zastupitelstvo přikloní. To nejhorší by bylo nedělat nic a čekat na neodvratný konec. Věřím, že po rozumném vysvětlení všech souvislostí lidé budou ochotni přijmout i méně příjemnou skutečnost,“

uzavírá prozatím Zdeněk Hajžman.

JARKA VÁCLAVÍČKOVÁ, Hradecké noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?