Nejhorší zdravotní péče o děti je v Čadu, nejlepší ve Švýcarsku

7. 9. 2011 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejhorší vyhlídky na uzdravení mají nemocné děti v zemích jako Čad nebo Somálsko, zatímco nejlepší zdravotní péče se jim dostane v Evropě, a to ve Švýcarsku a tradičně ve skandinávských zemích.


V žebříčku sledovaných zemí se ocitla Česká republika na 13. místě, a to před Británií nebo Spojenými státy. Vyplývá to z nejnovějšího indexu dostupnosti zdravotníků mezinárodní organizace na ochranu dětí Save The Children, o kterém informovala agentura Reuters.

Podle dokumentu jsou děti ve 20 zemích s nejmenší dostupností zdravotní péče, které leží v Africe nebo Asii, vystaveny pětkrát vyššímu riziku úmrtí než v zemích, jež jsou v žebříčku bezprostředně nad nimi. V nejhorší dvacítce států jsou k dispozici pouze dva zdravotníci na tisíc lidí.

„Přežití dítěte závisí na tom, kde se narodilo. Žádná matka by neměla bezmocně hledět na to, jak její dítě je nemocné a umírá, a to jen proto, že není k dispozici odborná pomoc,“ podotkl výkonný ředitel organizace Justin Forsyth.

„Světoví státníci se musejí vypořádat s nedostatkem zdravotníků a uvědomit si, že pokud do rozšíření jejich počtu neinvestují, bude to stát životy,“ dodal. Podle organizace chybí ve světě na 3,5 milionu lékařů, sester a dalších pracovníků ve zdravotnictví.

Index eviduje nejen počet dostupných zdravotníků v jednotlivých zemích, ale také to, jak je k nim daleko a jakou mají úspěšnost. Opírá se také o to, jaký počet dětí je pravidelně očkován a jaké míry životně důležité péče se dostává matkám při porodu.

Až 70 procent žen v Etiopii a kolem 50 procent v Ugandě a Nigeru uvádí, že je nejbližší zdravotnické zařízení příliš daleko od jejich domova na to, aby je byly s to navštěvovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?