Nejlepší nemocnice lékaři neopouštějí

10. 1. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražské Nemocnice Na Homolce a Ústřední vojenská nemocnice nedostaly ani jednu výpověď.


Z Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně nedal v rámci akce Děkujeme, odcházíme výpověď ani jediný lékař. Podle Miloše Pacala, radiologa, který vede tamní Lékařský odborový klub (LOK), se odboráři dohodli, že podají hromadně výpovědi, jen pokud se k akci přihlásí přes padesát procent místních lékařů. Odejít však chtělo jen 35 procent doktorů.

„Proto jsme se rozhodli podpořit kampaň jen verbálně,“ uvádí Pacal. Osmdesát procent lékařů podle něj s cíli protestní kampaně souhlasí, podmínky v Masarykově onkologickém ústavu jsou však natolik dobré, že neodejdou.

„Platové tabulky máme sice stejné jako v jiných nemocnicích, na řadě našich pracovišť je však možné si dostatečně přivydělat v rámci grantů a studijních projektů. Většinu z nás finance tolik nerápí jako jinde,“ vysvětluje Pacal.

Žádnou výpověď nemuselo přijímat také vedení pražské Nemocnice Na Homolce. Podle Jitky Kalouskové, vedoucí oddělení PR a komunikace, je to i proto, že lékaři zde mají nadstandardní podmínky. „Lékaři mají dobré finanční ohodnocení, pracují se špičkovým vybavením a vedení nemocnice jim umožňuje i dlouhodobé zahraniční stáže,“ uvedla Jitka Kalousková.

Bez problémů jsou také v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Podle její mluvčí Jitky Zinke nemají v souvislosti

s akcí Děkujeme, odcházíme evidovánu žádnou výpověď. Odbory v obou těchto pražských nemocnicích nevyvíjely téměř žádnou aktivitu.

Nejvíce výpovědí dali lékaři v Brně ve Fakultní nemocnici u sv. Anny. V této nemocnici má přitom v dohledné době vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), které vytvoří pro zaměstnance mimořádné podmínky i platové možnosti. K protestní akci se přihlásilo 142 lékařů. Podle mluvčí nemocnice Šárky Urbánkové je to asi 24 procent.

Předáci LOK tvrdili, že nemocnici opustí padesát procent doktorů. „Ve skutečnosti je to tedy podstatně méně a navíc dva lékaři už vzali výpověď zpět,“ uvádí Urbánková. Ke stažení výpovědi se podle mluvčí chystají ještě minimálně tři další doktoři.

Účast na odborovém protestu na pracovišti, z nějž se má časem stát jedno z nejvýznamnějších středisek lékařského výzkumu v EU, je přesto překvapivě vysoká. Šarka Urbánková to vysvětluje tím, že k otevření ICRC dojde nejdříve za dva roky, ale lékaři od svaté Anny chtějí změnit platové poměry ihned.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?