Nejlepší všeobecnou nemocnicí je podle pacientů pražská ÚVN

17. 6. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích je nejlépe hodnocenou všeobecnou nemocnicí. Vyplývá to z výsledků průzkumu "Kvalita očima pacientů" (KOP), který se uskutečnil v březnu a dubnu.


Spokojenost v něm projevilo 84 procent z více než 1100 pacientů, kteří se ho zúčastnili. Díky svému úspěchu dnes Ústřední vojenská nemocnice obdržela od ministryně zdravotnictví Dany Juráskové tři certifikáty „Spokojený pacient“.

Certifikáty byly uděleny v kategoriích lůžková zdravotnická zařízení, lékaři lůžkových zařízení a sestry lůžkových zařízení. „Dosažený výsledek je vynikající. Sestry z Ústřední vojenské nemocnice jsou hodnoceny vůbec nejlépe ze všech léčebných zařízení v České republice,“ řekl novinářům vedoucí projektu KOP Tomáš Raiter. ÚVN je podle něj nejlepší všeobecnou nemocnicí v republice.

Hodnocení nemocnice vzešlo z dotazníků, které vyplňovali její pacienti. „Ti třeba neposoudí technologie a léčiva, ale ocení komunikaci s lékaři a sestrami, informovanost a dokážou říct, jestli léčebný proces vede k úspěšnému konci,“ řekla novinářům Jurásková.

Podle ministryně je projekt KOP důležitý zejména pro občany, kteří se podle úrovně hodnocení nemocnic mohou svobodně rozhodnout, do jakého léčebného zařízení nastoupí v případě zdravotních potíží.

Pro nemocnice a léčebná zařízení patřící přímo pod ministerstvo zdravotnictví je výzkum závazný. Musejí se ho zúčastnit a na základě jeho výsledků podniknout kroky ke zlepšení stavu péče o pacienty. Výzkumu se ale dobrovolně účastní i další nemocnice. Jejich vedení se přitom samozřejmě snaží o zlepšování péče, neboť lepší hodnocení jim přinese více pacientů, vysvětlila Jurásková.

Spokojena s výsledkem dnes byla hlavní sestra Lenka Gutová. Týmu jejích podřízených se podařilo získat ocenění v kategorii sestry lůžkových zařízení. „Hodnoceno bylo například to, zda má pacient dostatek informací ve správném čase na správném místě. Důležitý je také fakt, jestli nemocnice splní jeho očekávání. To se podle výsledků průzkumu zdá být v pořádku,“ uvedla Gutová.

V ÚVN byla dnes také jmenována vědecká rada ministra obrany, která je nutností pro legální klinický výzkum. „Rada vytvoří výraznou základnu vědeckého výzkumu v naší nemocnici,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?