NEJM: Pacient trpící nemocí pica spolykal stovky mincí

20. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Časopis New England Jounal of Medicine zveřejnil případ, který ukazuje na obtížnou diagnózu některých projevů psychického onemocnění pica. Redakce zveřejnila rentgenový snímek žaludku pacienta, který spolykal 350 mincí. Pouze osm procent čtenářů-lékařů poznalo, že tyto předměty jsou mince...


Francouzští lékaři našli v žaludku psychicky nemocného dvaašedesátiletého pacienta několik set mincí, které spolykal v průběhu zhruba deseti let. Jeho příbuzní na to upozornili lékaře, kteří několik mincí z jeho žaludku odstranili.

Když ale bolesti přetrvávaly, lékaři se rozhodli pro rentgenové vyšetření. Ze snímku zjistili, že muž spolykal 350 mincí, mezi kterými byly jak franky tak eura.

Muž trpěl psychickým onemocněním pica, které se vyznačuje chorobnou chutí pojídat nejedlé látky. O případu informoval časopis New England Journal of Medicine.

Během operace lékaři zjistili, že žaludek psychicky nemocného pacienta, je silně poškozen.

Kovové předměty, které chirurgové z těla vyňali, vážily celkem šest kilo. Dvanáct dní po zákroku pacient v důsledku pooperačních komplikací zemřel.

Časopis New England Journal of Medicine zveřejnil nejprve pouze rentgenový snímek a vyzval čtenáře, aby se pokusili určit diagnózu pacienta.

Doktor Lindsey Baden uvedl, že redakce dostala odpověď od 666 čtenářů ze 73 zemí. „Téměř 90 procent čtenářů uvedlo, že dotyčný pacient trpí onemocněním pica. Jen osm procent z nich určilo, že dané předměty v žaludku jsou mince. Tento případ ukazuje, jaké faktory musí lékaři brát v úvahu u psychicky narušených pacientů,“ poznamenal Baden.

ZDROJ:

**

**Hundreds of coins found in patient's belly

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?