Nejméně oblíbená ministryně odchází

14. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Marie Součková byla průměrnou ministryní zdravotnictví - alespoň pokud by se hodnotila doba, po kterou se udržela ve funkci. Průměrných osmnáct měsíců, po kterých vládli resortu její předchůdci, překonala jen o čtvrt roku.


V opozici proti Součkové byli i kolegové

V jednom ohledu ale byla nadprůměrná: podařilo se jí proti sobě poštvat kromě „tradičních“ odpůrců, jimiž jsou lékaři, zdravotní pojišťovny a opozice, i kolegy ve vládě. Navíc byla nejméně oblíbenou ministryní i mezi občany. Podporoval ji jen každý desátý Čech.

„Snažila se předložit svou reformu od zeleného stolu, aniž by spolupracovala s odbornými společnostmi,“ popisuje jednu z příčin jejího nezdaru prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

A především se Součkové nepodařilo vyřešit nejpalčivější problém českého zdravotnictví: nedostatek peněz. Prosadila pouze, že živnostníci zaplatí na pojistném více peněz.

CO ŘEKLI K ODVOLÁNÍ MINISTRYNĚ::
prezident ČLK David Rath:
Každému muselo být jasné,že Součková je už dávnosměšnou figurou bez vlivu,uměle udržovanou v klinické smrti.
prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba:
Snažila se předložit svoureformu od zeleného stolu, aniž by spolupracovalas odbornými společnostmi.
vicepremiér Petr Mareš:
Není to velké překvapení a jev kompetenci premiéra provést změnu.
ministr kultury Pavel Dostál:
Chyběla jí viditelná politickápodpora Lidového domu.
Lidovecký poslanec Josef Janeček
Jestli to bude lepší řešení, ukáže čas.Pro nás bude rozhodující, s jakounovou koncepcí přijde, zda senebudou opakovat krize.

Vyšší spoluúčast pacientů při platbách u lékařů a za léky či výraznější seškrtání lůžek v nemocnicích nezavedla. Ve zdravotnictví se přitom utratí téměř dvě stě miliard korun ročně, z toho naprostá většina - 92 procent - právě z veřejných zdrojů. Tento podíl je největší ze všech zemí OECD.

Výraznější změny tak přenechala v rozpracovaném návrhu reformy svému pravděpodobnému nástupci Jozefu Kubinyimu. Ale ani ten se změnou ve financování zdravotnictví pravděpodobně výrazně neuspěje. Jeho „domovská“ sociální demokracie například vyšší spoluúčast pacientů odmítá.

„Nový ministr má jedinou šanci. Musí dělat to, co prováděl za minulé vlády Bohumil Fišer. A to je stabilizace systému,“ míní prezident České lékařské komory David Rath. „Do konce volebního období totiž jen těžko stihne problém s nedostatkem peněz vyřešit.“

Potřeba politické shody všech stran

Stejně jako u důchodů je potřeba, aby se na změně v systému shodla většina politických stran. „Nepůjde totiž o změny na následující tři či čtyři roky, ale na desítky let,“ tvrdí mluvčí Koalice ambulantních lékařů, stomatolog Jiří Pekárek. A opoziční ODS se nechce na „kosmetických změnách“, jak rozpracovanou reformu od Součkové nazývá, podílet.

Pravděpodobně se tak v nejbližších letech nezavedou ani další Součkové vize: například ta, aby lidé pod hrozbou sankcí chodili na preventivní prohlídky. Stejně tak neubude ani ambulancí. Ty přitom chtěla Součková výrazně seškrtat. Ušetřit se mělo 3,3 miliardy korun.

Co bude dělat ministryně místo vymýšlení koncepcí, zatím neví. Budoucnosti se ale neobává. „Vždy jsem se dokázala uživit a uživím se i tentokrát,“ uvedla Součková.

Před nástupem na ministerstvo podnikala. Tvrdí, že velmi úspěšně.

ÚSPĚCHY A NEÚSPĚCHY MINISTRYNĚ:
Prosadila:
* Stoprocentní přerozdělení peněz, což znamená vyšší příjmy pro VZP.
* Vyšší odvody zdravotního pojištění pro živnostníky.
* Na vládě prosadila mírnější verzi koncepce pediatrické péče.
* Peníze pro Motol - vláda uvolnila miliardu na rekonstrukci.
Neprosadila:
* Celá reforma zdravotnictví. Vláda jí před dvěma týdny doporučila zkrátit klíčový návrh koncepce zdravotnictví na pětinu.
* Vyšší spoluúčast. Součková původně chtěla, aby si lidé připlatili více u lékařů a za léky.
* Rodinní lékaři. Pediatry si proti sobě poštvala v okamžiku, kdy chtěla prosadit rodinné lékaře, což by znamenalo zánik dětských doktorů.

Aleš Vojíř, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?