Nejsou noviny jako noviny

10. 3. 2009 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
V poslední době se na nás obracejí lidé a stěžují se, že jsme ve Mladá fronta Zdravotnictví a medicína Zdraví.Euro.cz zveřejnili nepravdy či zkreslené informace, které je poškodily. Následně musíme vysvětlovat, že nejsou Zdravotnictví a medicína jako Zdravotnictví a medicína. Přinášíme pár ukázek...


Z Domova seniorů nám napsali:

V týdnu od 9. do 13. února 2009 mne telefonicky kontaktoval Jiří Gabriel, který se představil jako redaktor Zdravotnictví a medicína a měl zájem se mnou udělat rozhovor o převodu DS Slunečnice do rukou soukromého provozovatele. Protože se jeho dotazy, které mi předběžně prozradil, týkaly rozhodnutí MHMP o změně a výběrovém řízení na provozovatele, odkázala jsem jej na MHMP a nového provozovatele.

Dne 13. 2. 2009 mne pan Jiří Gabriel kontaktoval e-mailem, předmět: Zdravotnictví a medicína – prosba, v němž žádal o zprostředkování kontaktu se zástupcem nového provozovatele, a zaslal 4 dotazy týkající se provozování DS novým provozovatelem a jeho záměrů. Na základě dohody mezi zástupcem nového provozovatele a panem Gabrielem se uskutečnilo jejich setkání v prostorách DS, rozhovor a pořízení fotografií z DS. Pan Gabriel vystupoval jako redaktor Zdravotnictví a medicína, svoji vizitku nezanechal. Rozhovor trval asi hodinu.

Noviny vyšly 23. 2. 2009. V úterý 24. 2. 2009 se v našem zařízení objevil nakopírovaný článek – papír o rozměrech A4, který přinesl rozhovor pana Gabriela s bývalou zaměstnankyní, vedoucí sociálně-zdravotního odboru paní Milenou Havlínkovou, které jako pracující důchodkyni skončila termínovaná pracovní smlouva ke dni 31. 12. 2008. Nový provozovatel ji již neobnovil a pracovní pozici obsadil novou zaměstnankyní, kterou si sám vybral. Protože článek obsahoval řadu nepravdivých tvrzení, kontaktovala jsem pana Gabriela telefonicky s dotazem, zda si před zveřejněním pravdivost informací ověřuje. Jednalo se zejména o účelově uvedený zvýšený počet sebevražd z jedné na sedm v roce 2008, které měly být důsledkem skutečností a nejasností souvisejících s chystanou změnou provozovatele.

Na internetu jsme hledali uveřejněný článek a bylo nám divné, že jej vaše webové stránky nepřinášejí. Mezitím jsme jednali s právníkem a na základě jeho rady jsme na internetu hledali členy redakce Zdravotnictví a medicína. Ke svému údivu jsme zjistili, že pan Jiří Gabriel, představující se jako redaktor Zdravotnictví a medicína, ve vaší redakci není uveden jako zaměstnanec ani jako redaktor externí. To nás přimělo zavolat šéfredaktorce Zdravotnictví a medicína a zjištěnou situaci si nechat vyjasnit. Teprve v tento okamžik jsme se od ní dozvěděli o existenci druhých Zdravotnictví a medicína, pro které pan Gabriel pracuje a které vydává společnost Ambit Media pro Odborový svaz pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách. Neprodleně reagoval na můj e-mail obsahující požadavek na dementování nepravdivé, účelové a zavádějící informace o počtu sebevražd, sdělil mi, že informace prověří, posoudí a bude příslušným způsobem reagovat v dalším čísle novin.

Pan Gabriel byl o našem kroku písemně informován s tím, že v dalším „kole“ se můžeme sejít a dokladovat všechny ostatní negativní informace uvedené v jeho článku jako nepravdivé, účelové a zavádějící. O všech těchto záležitostech a našich krocích informujeme rovněž písemně MHMP – odbor SOC, ředitelku odboru.

Ing. Ludmila Sádecká, pověřená vedením DS Bohnice, Richard Král, zástupce provozovatele

Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA se také ohradila proti článku, který však nevyšel u nás:

Vážená paní šéfredaktorko, s překvapením jsme si přečetli příspěvek „Po uzávěrce“ na titulní straně posledního vydání Zdravotnictví a medicína, kde se v nedobrém světle spekuluje o naší pojišťovně. Vzhledem k tomu, že nám nebyla dána možnost vyjádřit se při přípravě materiálu, činíme tak nyní přílohou k tomuto e-mailu a žádáme Vás o zveřejnění na stejném místě v nejbližším vydání.

Jsme toho názoru, že vyvážená žurnalistika by měla dát prostor všem zúčastněným, zvláště pak těm, s nimiž nepodloženě spojuje nějaké nekalé jednání. Je sporné, zda takto jednostranně negativně naladěný materiál může objektivní novinář umístit do rubriky „Po uzávěrce“. Podle našeho názoru by bylo správné záležitost nejprve vyjasnit a teprve potom publikovat. Je všeobecně známo, že pozdější dementi nebo publikace očisťujících závěrů má pouze omezený dopad.

Co dodat? Laskavý čtenář si jistě udělá úsudek. Sám.

(red), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?