Nejstarší budovu neopraví. Nedostali dotaci

19. 9. 2010 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci má na rekonstrukci budovy Františka Josefa vše připravené - zatím však čeká marně na peníze.


Přestavba nejstarší nemocniční budovy v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci letos nezačne. Na ambiciózní projekt za 1,7 miliardy, který má soustředit pod jednu střechu různá pracoviště nemocnice, nejsou peníze a velkolepé plány tak zatím zůstávají na papíře. Při své páteční návštěvě nemocnice ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) potvrdil, že v seškrtaném státním rozpočtu se letos peníze určitě nenajdou. Zda se to podaří v tom příštím, není vůbec jisté.

„Stojíme před státním rozpočtem, který je velmi významně zredukován. V příštím roce to bude po stavební stránce pro nemocnice relativně špatné. Plánují se pouze tři investiční akce,“ řekl při návštěvě olomoucké fakultní nemocnice ministr zdravotnictvíLeošHeger. Z rozpočtu ministerstva půjdou peníze na dokončení dvou rozjetých investičních akcí v hodnotě řádově jen stovek tisíc. „Jedná se o onkologii v Plzni a rekonstrukci Dětské kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole. Obě tyto akce jsou za polovinou nebo třemi čtvrtinami dostavby, takže musí být dokončeny,“ prohlásil šéf zdravotnického resortu. Třetí záležitostí, kterou současné ministerstvo „zdědilo“ z období předchozích pěti let, je výstavba velkého výzkumného komplexu kardiovaskulárních chorob v Brně.

NaOlomoucpenízenezbyly. Pro nemocnici přitom rekonstrukce budovy znamená značný posun. Budova Františka Josefa pochází z roku 1896 a je vůbec nejstarším objektem, který se v areálu olomoucké nemocnice nachází.

Plánované stavební opravy, které spolknou 1,7 miliardy korun a tři roky času, mají umožnit soustředit pod jednu střechu různá pracoviště a navázat budovu na chirurgický blok, dostavěný před šesti lety. „Nemocniční areál je rozlehlý a jednotlivé kliniky v něm byly během více než stoleté historie budované jako samostatné pavilony. Jeho nespornou výhodou jsou volné parkové plochy, ale kliniky je z provozně ekonomického pohledu efektivnější soustředit na jedno místo,“ vysvětlil Radomír Maráček, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc. Jak bude nemocnice postupovat dál? „My jsme na rekonstrukci připraveni. Úplně jsme vystěhovali starou budovu Franze Josefa, máme hotový projekt i stavební povolení. Čekáme opravdu jen na to, kdy budou v tomto státě k dispozici finance, potažmo kdy vláda rozhodne, že chce dávat finance do zdravotnictví,“ řekl ředitel nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví však dalo jasně najevo, že v nejbližší době se ruch stavebních prací starou budovou rozléhat nebude. „Žádné další peníze ve státním rozpočtu k dispozici momentálně nejsou a výhled na rok 2012 v tomto momentě nedokážu říci,“ přiznalministrHeger. Fakultní nemocnice je ovšem v případě zamýšlené rekonstrukce závislá výhradně na penězích od státu, prostředky zfondůEvropskéunie tentokrát nepomohou. „S evropskými penězi teď nemůžeme počítat, protože zatím neumožňují finance k nemovitosti. Je možné je získávat jen na dovybavení technologiemi,“ objasnil Maráček.

Ředitel nemocnice nehodlá připustit, aby se případné opravy vlekly déle, než je v plánu. „Chceme mít jistotu, že se opravy dokončí podle našich plánů, tedy za dva roky od jejich započetí. Rekonstrukci tedy spustíme v okamžiku, kdy budeme mít jistotu, že jsme prostředky skutečně získali,“ nastínil Maráček. Situace podle něj zatím není kritická, kdyby však vyčkávání na peníze překročilo tři roky, znamenalo by to už citelné prodražení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?