Nejvíce nakažených klíšťat je tradičně na Opavsku a Bruntálsku

14. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klíšťovou encefalitidou se v letošním roce mohou lidé na severní Moravě tradičně nejvíce nakazit na Bruntálsku a Opavsku, infikovaná klíšťata se však objevila i na Ostravsku. Nebezpečnou chorobu mohou přenášet zhruba 2% těchto parazitů...


OSTRAVA - Klíšťovou encefalitidou se v letošním roce mohou lidé na severní Moravě tradičně nejvíce nakazit na Bruntálsku a Opavsku, infikovaná klíšťata se však objevila i na Ostravsku. Nebezpečnou chorobu mohou přenášet zhruba dvě procenta těchto parazitů, řekl včera epidemiolog Josef Matuška.

Hygienici už v letošním roce zaznamenali čtyři případy klíšťové encefalitidy. Šlo od dvě osoby z Opavska a dva případy z Ostravy. „Očekáváme, že frekvence výskytu bude v červenci asi vyšší, obdobně jako v loňském roce, kdy jsme zaznamenali v červenci největší počet onemocnění,“ podotkl Matuška.

Upřesnil, že na Opavsku patří k nejrizikovějším lokalitám především pomezí s Polskem, na Bruntálsku je pak nejvíce infikovaných klíšťat okolo Krnova a v Ostravě v lesoparku Plesná.

Encefalitida má v počátcích obdobné příznaky jako běžná chřipka, později se připojí také neurologické problémy. Nakažení lidé se cítí unavení a malátní. Proti encefalitidě je však možné se očkovat. Nejvhodnější jsou zimní měsíce. Lidé se ale mohou nechat očkovat i v tomto období, podotkl Matuška.

Kromě encefalitidy přenášejí klíšťata také bakteriální onemocnění lymskou boreliózu. Přenašečem tohoto onemocnění může být až deset procent klíšťat. Borelióza se projevuje šířící se červenou skvrnou v místě kousnutí. K nejčastějším příznakům patří horečka, třasavka či bolesti v zádech. Proti borelióze není očkování, lze ji léčit nasazením antibiotik.

Podle Matušky nebude mít prozatímní chladné léto na výskyt klíšťat velký vliv. „Klíšťata totiž nemají moc ráda přímé slunce, vyhledávají stinná místa. Lidi ale možná počasí odradí od návštěvy v přírodě, a zmenší se tak míra rizika,“ dodal

epidemiolog.

Klíště by lidé měli vytahovat viklavým pohybem. Místo je před vytažením vhodné potřít dezinfekcí a stejným způsobem ránu očistit i po vytažení klíštěte.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?