Nejvíce zadlužené okresní nemocnice budou bez léků

15. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od příštího týdne přestanou distributoři největším dlužníkům z okresních nemocnic dodávat léky. "Začneme na ně také podávat žaloby a využijeme všechny možné sankce...


Od příštího týdne přestanou distributoři největším dlužníkům z okresních nemocnic dodávat léky. „Začneme na ně také podávat žaloby a využijeme všechny sankce, které se nabízejí,“ prohlásil včera předseda jejich asociace Pavel Suchý po jednání s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. Nevyloučil, že rovněž prodají svoje pohledávky komerčním firmám.

Zatím není podle něho možné určit, kolika nemocnic se budou sankce týkat. „Každá z firem si musí nejdříve vyhodnotit ty, které ji svým dlouhodobým neplacením nejvíc ohrožují,“ uvedl. Distributorům už došla podle Suchého trpělivost a rozhodli se vystoupit razantně: „Ženou nás k tomu obavy, že okresní nemocnice přejdou od ledna pod kraje a svoje peníze už neuvidíme“.

Původně chtěly firmy vyčkat, jestli premiér Vladimír Špidla pomůže situaci řešit. Do konce roku totiž podle zákona ručí za závazky příspěvkových organizací stát. Asociace velkodistributorů chce ještě požádat ministra financí, aby potíže nesolventních okresních nemocnic řešil důrazněji. „Na to už ale zbývá málo času,“ uvedl Suchý.

Třicet okresních nemocnic dluží za léky 320 miliónů. Velmi špatně jsou na tom podle Součkové tři nebo čtyři. Dluhy každé z nich přesahují 20 miliónů.

Ministryně včera nabídla, že stát uhradí z rezerv okresních úřadů 60 miliónů. „To je pro nás nepřijatelné, zadlužená zařízení nedávají záruku, že zaplatí zbytek,“ řekl Suchý. Ministryně podle svých slov ale nemůže pro řešení problému těchto zdravotnických zařízení víc udělat. „Jejich zřizovatelem jsou okresní úřady,“ vysvětlila.

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Tomáš Jedlička považuje postup distributorů léků za logický důsledek neřešených problémů ve zdravotnictví. „Poskytuje se víc kvalitní péče, než na kolik jsou peníze. A stát svými zásahy donutil nemocnice neúměrně zvyšovat mzdy,“ konstatoval.

Nemocničním zařízením, kterým hrozí, že zůstanou bez léků, by mohly rychle pomoci například peníze, které jsou v rezervním fondu zdravotních pojišťoven. „Samozřejmě by šlo o půjčku a peníze by musely vrátit,“ zdůraznil.

Hospodářské noviny, 15.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?