Nejvyšší soud nemůže vynutit změny zákona o potratech

8. 6. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský nejvyšší soud včera uvedl, že přísná pravidla pro potraty v Severním Irsku nejsou v souladu s lidskými právy. Současně ale podle agentury Reuters dodal, že mu nepřísluší formálně rozhodnout, zda by severoirský zákon týkající se umělého přerušení těhotenství měl být změněn.


Zákon v konzervativním Severním Irsku interrupce zakazuje s výjimkou případů, kdy je ohrožen život matky.
Čtyři soudci nejvyššího soudu proto uvedli, že norma odporuje evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Jiní čtyři soudci ale rozhodli, že severoirský výbor pro lidská práva, který kauzu nejvyššímu soudu předložil, tak neměl pravomoc učinit. „Soud proto nemá pravomoc rozhodnout v tomto případě o neslučitelnosti se (zákony o lidských právech),“ uvedl soud v prohlášení.

Severoirský výbor pro lidská práva usiluje o uvolnění potratového zákona. Chce výjimky pro případy, kdy je těhotenství následkem znásilnění nebo kdy je plod vážně poškozen. Severoirský parlament, který o příslušném zákoně rozhoduje, v roce 2016 hlasoval proti jeho liberalizaci.

Sousední Irsko nedávno v referendu rozhodlo o zrušení ústavního dodatku, který zakazoval potraty. Výrazné uvolnění pravidel pro interrupce podpořilo 68 procent hlasujících a irská vláda slíbila, že do konce roku prosadí zákon, který umožní legální přerušení těhotenství do 12. týdne. Referendum podnítilo debatu o potratovém zákonu v Severním Irsku. Největší místní politická strana, Demokratická unionistická strana (DUP), je ale proti liberalizaci normy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?