Nejvyšší soud USA rozhodne o osudu Obamovy zdravotnické reformy

15. 11. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud Spojených států rozhodl, že se bude zabývat zdravotnickou reformou prezidenta Baracka Obamy. O příslušném zákonu, který rozděluje americkou společnost, by měl začít jednat v březnu příštího roku. Včera to oznámila agentura AP, podle níž by tak verdikt o osudu největší zdravotnické reformy v USA za posledních 50 let mohl padnout v době vrcholící kampaně před prezidentskými volbami.


Reformu, která byla jedním z hlavních cílů Obamovy vlády, schválil americký Kongres v roce 2010, v plném rozsahu by ale měla platit až v roce 2014. Nový zákon zavádí povinné zdravotní pojištění, které by mělo být dostupnější pro desítky milionů dosud nepojištěných Američanů. Odpůrci reformy ale tvrdí, že Kongres překročil své pravomoci, když nutí lidi k pořízení pojištění.

Ústavnost zákona již potvrdilo několik soudů, ve dvou případech ale dali jiní soudci zapravdu jeho odpůrcům. Konečné rozhodnutí proto bude na federálním Nejvyšším soudu, na který se Obamova administrativa i odpůrci reformy obrátili v září. Své argumenty by obě strany měly soudu přednést v březnu při více než pětihodinovém stání, které AP označuje za výjimečně dlouhé.

Bílý dům dnešní rozhodnutí soudu přivítal a vyjádřil přesvědčení, že soudci budou souhlasit s jeho názorem na ústavnost reformy. Také většina právníků, na něž se odvolává AP, je přesvědčena, že soud ústavnost zákona potvrdí.

Konečný verdikt by Nejvyšší soud mohl vyřknout příští rok na přelomu června a července, tedy jen několik měsíců před listopadovými prezidentskými volbami. Přední republikánští kandidáti na úřad prezidenta již slíbili, že pokud ve volbách uspějí, zdravotní reformu zruší.

AP o nadcházejícím rozhodnutí píše jako o nejdůležitějším výroku Nejvyššího soudu USA od roku 2000, kdy tento soudní orgán potvrdil vítězství republikána George Bushe mladšího v prezidentských volbách nad demokratem Alem Gorem.

Nejvyšší soud USA může v případu rozhodnout několika způsoby - zákon může shledat v souladu s ústavou, může jej zrušit jako celek, nebo jeho části, popřípadě může odložit své rozhodnutí do doby, než zákon nabude účinnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?