Nejvyšší soud USA zkoumá zdravotnickou reformu

27. 3. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva roky poté, co americký prezident Barack Obama podepsal svou chloubu – zdravotnickou reformu, se od počátku problematický zákon dostal před Nejvyšší soud. Šestadvacet států totiž zpochybnilo jeho ústavnost. Slyšení skončí ve středu, verdikt zřejmě padne v červnu.


Obama označil reformu zdravotnictví za jeden ze svých hlavních cílů. Zákon zavedl povinné zdravotní pojištění, které by tak měly mít i miliony dosud nepojištěných Američanů. Odpůrci reformy ale tvrdí, že Kongres překročil své pravomoci, když nutí lidi k jeho pořízení. Podle nich by se vláda neměla tolik vměšovat do životů jedinců.

„Snaží se vysát peníze z kapes lidí do kapes soukromých pojišťoven. Je rozdíl mezi daněmi, které jsou v pravomoci Kongresu, a v tom sebrat peníze jedinci a nasměrovat je do rukou soukromé firmy, tuto pravomoc nemají,“ argumentuje podle listu Guardian právník Randy Barnett.

„Pokud nás vláda může nutit, abychom si kupovali zdravotní pojištění, může nás také nutit, abychom si pořizovali auta na podporu Detroitu,“ přizvukuje někdejší zástupkyně newyorského guvernéra Betsy McCaugheyová.

V době prezidentské kampaně jde o mimořádně sledovanou událost. Obě strany považují kauzu za nejvýznamnější politický spor, který Nejvyšší soud řeší od roku 2000, kdy se zabýval volebním výsledkem George Bushe a Ala Gora.

Soudní místnost, ve které je na 400 míst, byla včera zaplněna politiky a prominentními právníky. U budovy soudu se shromažďovali už od pátku jak příznivci, tak odpůrci reformy. „Ochraňte náš zákon, ochraňte naši péči,“ volali stoupenci normy, zatímco protistrana přišla vyzbrojena transparenty s nápisy jako „Nuceni ke koupi“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?