Některé firmy dluží miliony

11. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože pojišťovny neustále zvyšují tlak na neplatiče, což se také daří díky novele trestního zákona, výše penále každým rokem narůstá. Přitom se neplacení pojistného považuje za trestný čin. Podle vedoucí právního oddělení...


Zdravotním pojišťovnám dluhy narůstají nejen kvůli neplatícím firmám, ale i jednotlivcům. Ti mnohdy dluží velké částky na pojistném. Je to především důsledek neodpovědného přístupu.

Kladno - Veřejné zdravotní pojištění je druh zákonného pojištění, na jehož základě je hrazena zdravotní péče poskytovaná pojištěncům. Ne každý si však tuto skutečnost uvědomuje. „V České republice je totiž zdravotní pojištění postaveno na principu solidarity. Tu si řada lidí vykládá tak, že když nezaplatí pojistné, lékař mu péči stejně poskytne a pojišťovna uhradí. Výsledkem jsou nemalé dluhy u zdravotních pojišťoven,“sdělil ředitel okresní Všeobecné zdravotní pojišťovny v Kladně Jindřich Šimek. Této pojišťovně dluží nejen firmy, ale i jednotliví pojištěnci. Například na pojistném k 31. prosinci loňského roku to bylo u osob samostatně výdělečně činných více než dvacet tři milionů korun a u zaměstnavatelů podle zjištěných dokladů přes dvanáct milionů korun. Na penále to pak činilo u první skupiny přes sedmadvacet milionů a u zaměstnavatelů téměř osmnáct a půl milionu korun. „Proto pojišťovny využívají všech právně podložených postupů, aby se domohly svých pohledávek,“ řekl ředitel. Základním mechanismem k vyčíslení pohledávek jsou kontroly a výzvy plátcům k vyrovnání pohledávek. Nechce-li však ani poté dlužník zaplatit, začnou se uplatňovat mechanismy správního řízení. „Vystavujeme platební výměry na dlužné pojistné, penále nebo pokuty za nedodržení. Není-li dosaženo cíleného efektu, obracíme se s návrhem na soud,“ dodal ředitel. Přestože pojišťovny neustále zvyšují tlak na neplatiče, což se také daří díky novele trestního zákona, výše penále každým rokem narůstá. Přitom se neplacení pojistného považuje za trestný čin. Podle vedoucí právního oddělení zdravotní pojišťovny MetalAliance Jiřiny Svačinové zadlužení neustále stoupá. „Od založení pojišťovny do konce loňského roku dluží zaměstnavatelé téměř dvě stě jedenáct milionů a na penále přes sto šest milionů korun. Od počátku letošního roku do konce dubna je to už přes dvacet milionů a na penále částka vzrostla o dalších dvacet milionů korun. V minulých letech jsme se připojili celkem k více než dvěma tisícům devíti stům konkurzních řízení, letos už k tisíci čtyřem stům sedmdesáti třem,“ informovala Jiřina Svačinová. Ani drobní plátci nejsou se svými dluhy na tom lépe. Celkově dluží více než devětatřicet milionů korun.

ALENA ŠKUTHANOVÁ, Kladenský deník, 11.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?