Některé firmy za zdraví dělníků dobře zaplatí

11. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostějovský Toray Textiles Central Europe řeší nemocnost zaměstnanců po svém. Platí jim za to, že k lékaři nechodí. "To není japonský model, to je můj model," uvedl personální ředitel...


Na nemocnost českých dělníků si stěžují zahraniční investoři, kteří v Česku postavili drahé továrny. Například průměrnou osmiprocentní nezaměstnanost mají v nizozemskokorejském LG Philips Displays v Hranicích. „Jako továrna postavená na zelené louce to považujeme za poměrně vysoké procento,“uvedl mluvčí společnosti Vladan Pěnkava.

Ředitel olomoucké Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) Zdeněk Libíček potvrdil, že nemocných je na Olomoucku stále stejně, asi 2500 lidí měsíčně. Ke změně však podle Libíčka došlo v prodloužení doby ošetřování. „Průměrná doba ošetření vzrostla za loňský rok o desetinu, z třiceti na třiatřicet dnů,“řekl Zdeněk Libíček. Pracovníci často odchodem na nemocenskou řeší také další problémy, například propuštění ze zaměstnání nebo odjezd na sezonní práce. Nemocnost podporují i dávky, které jsou po dobu nemoci výhodné především pro lidi se středními nebo nižšími příjmy. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Věra Šandová tvrdí, že správa má dostatek kontrolorů a chová se v duchu litery zákona. Přistihneli kontrolor „zdravého nemocného“, jsou mu nemocenské dávky kráceny až o 50 procent. Jen na Olomoucku je podle zdejší OSSZ každý měsíc provedeno na 800 kontrol. „Rozhodnutí o tom, zda je člověk nemocen, je čistě v kompetenci ošetřujícího lékaře a je to jeho medicínské stanovisko,“sdělil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner. VZP tak nemůže kontrolovat, zda lékař poslal člověka na nemocenskou oprávněně, či nikoliv. Prostějovský Toray Textiles Central Europe řeší nemocnost zaměstnanců po svém. Platí jim za to, že k lékaři nechodí. „To není japonský model, to je můj model,“uvedl personální ředitel společnosti Jan Zdražil. Každý pracovník, který 100procentně naplní fond pracovní doby, dostane k výplatě 800 korun. Částka je ale pohyblivá a po návratu z nemocenské není vyplácena v plné výši. Té dosáhne postupně až po pěti měsících. „Průměrná délka nemocnosti je u nás kratší než pět dnů, je z toho ovšem vyjmuta dlouhodobá nemocnost, jako jsou hospitalizace,“doplnil Zdražil. Přestože podobné praktiky kritizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, nejsou nezákonné. Jejich zavedením dosáhla nemocnost v Toray nejnižší úrovně letos v květnu - 2,5 procenta. Pro srovnání v loňském roce dosahovala nemocnost dělníků v tachovském GrammTexu až 16 procent.

(pk), Moravskoslezský deník, 11.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?