Některé nemocnice nepřežijí. Zdravotní pojišťovny jim vypoví smlouvy

27. 10. 2011 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada českých nemocnic bude mít příští rok velké potíže. Zdravotní pojišťovny se totiž odhodlaly k neobvyklému kroku - zruší smlouvy se všemi nemocnicemi a obnoví jen ty, které pro ně budou výhodné.


Nadbytečné a špatné nemocnice příští rok skončí. Zdravotní pojišťovny se totiž rozhodly vůbec poprvé vypovědět všem zařízením smlouvy a pak si teprve začít vybírat, s kým je uzavřou znovu a s kým už ne.

Nepříjemné dopisy, ze kterých se o výpovědích ředitelé dozvědí, do nemocnic dorazí v lednu, zjistily HN.

„Kdybychom to tak neudělali, tak se všechny smlouvy automaticky prodlouží a to nechceme,“ vysvětlil Pavel Horák, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny, která v Česku platí většinu veškeré péče.

Na konci příštího roku totiž dobíhají pětileté rámcové smlouvy, které se bez předchozího vypovězení s dvanáctiměsíční lhůtou znovu v té samé podobě obnovují.

Pojišťovny po letech debatování potřebují přebujelou nemocniční síť zredukovat. Nutí je k tomu napjatý rozpočet. Náklady kvůli vyšší DPH a platům rostou více než kdy jindy a s příjmy je to přitom nejisté.

Rezervy na účtech docházejí a kolik se příští rok vybere na pojistném, nedokáže s jistotou nikdo říct.

„Máme připraveny tři scénáře. Někde znovu nasmlouváme to, co dnes, jinde pustíme některá oddělení a někde už nenasmlouváme vůbec nic,“ popsal HN Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?