Některé sanity mohou vozit už jen zeleninu

19. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek financí nedovoluje českobudějovické záchrance náležitou obměnu vozového parku. Starší sanitky vypovídají poslušnost a ohrožují zdraví pacientů...


Jižní Čechy - Každý rok dvě nové sanity. Ideální představa ředitele Územní záchranné služby v Českých Budějovicích Jana Tučka je však pouhou vizí.

Finance uvolněné ministerstvem zdravotnictví do rozpočtu českobudějovické záchranky dovolují nákup maximálně jednoho vozu.

„Máme dvanáct sanitek. Optimální by byl šestiletý cyklus obměny. To znamená každý rok dva vozy. Vzhledem k nedostatku prostředků však disponujeme auty, která jsou stará i tři roky. Při počtu okolo 250 tisíc kilometrů na tachometru se stávají pro pacienta životu nebezpečnými,“ potvrdil.

Takový vůz sice může podle něho dobře sloužit i do půl miliónu najetých kilometrů, spíše než pro převoz zraněných osob se ale hodí na rozvoz rohlíků či zeleniny. Jeho údržba navíc značně zatěžuje rozpočet.

Naděje na koupi nové sanitky svitla záchrance v krajském městě díky sponzorskému daru. Milionovou sumu na její konto prostřednictvím ministerstva zdravotnictví převedla jedna chorvatská farmaceutická firma.

„Společnost uvolnila peníze pro ministerstvo zdravotnictví s tím, že je věnuje tam, kde jsou potřeba,“ vysvětluje Tuček.

Milión korun ale na koupi sanitky nestačí. Speciální vůz bez vybavení vyjde o 600 tisíc korun dráž. „Doplatek nejsme z vlastních prostředků schopni uhradit. Oslovíme některé podniky, zda by nám nepřispěly,“ doplnil.

Kolegové ze záchranné služby v Písku naopak svou situaci za kritickou nepovažují. Rozpočet jim zatím stačí. „Jsou místa, kde jsou na tom hůře. Pokud se jedná o sanitky, máme zrovna jednu novou objednanou,“ uvedl zástupce ředitele písecké záchranky Vladimír Kuka.

Obavy spíše projevil ze změny zřizovatele záchranné služby. Tím se od příštího roku stane krajský úřad.

„Snad přechod pod kraj nijak neovlivní tok peněz do naší pokladny. Jeho narušení by se mohlo v provozu negativně projevit,“ soudí.

Zřizovatelem záchranky je nyní ministerstvo zdravotnictví. Peníze přerozdělovalo přes okresní úřady. Ty ale koncem roku zaniknou.

RADEK ŠÍMA, Českobudějovické listy, 19.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?