Někteří lékaři se bojí o budoucnost sítě mezi nemocnicemi v Brně

24. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří brněnští lékaři se obávají o budoucnost systému MeDiMed, který umožňuje komunikaci a výměnu radiodiagnostické dokumentace mezi nemocnicemi ve městě.


Provoz systému včetně komunikační sítě garantuje Ústav výpočetní techniky Masarykovy univerzity, který však čeká restrukturalizace a nejspíš také změna vedení. Novinářům to řekl lékař a opoziční zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Podle Masarykovy univerzity MeDiMedu zánik nehrozí.

„Systém funguje více než deset let a stal se denní samozřejmostí. V době vzniku byl - a možná je i dodnes - unikátní v republice. Je využíván k lékařským konziliím téměř ve všech disciplínách, kde se používají zobrazovací metody,“ řekl Rychnovský. Ústav výpočetní techniky podle něj důležitou službu poskytuje za režijní ceny.

Rychnovský dnes upozornil na to, že vedení Masarykovy univerzity v uplynulých dnech odvolalo dlouholetého ředitele ústavu Václava Račanského i několik jeho kolegů. Mluvčí univerzity Tereza Fojtová personální změny ČTK potvrdila. Jejich důvodem je plánovaná restrukturalizace ústavu, který má podle svých webových stránek téměř dvě stovky zaměstnanců.

Ústav podle Fojtové postupem času začal vykonávat mnoho nových činností a kompetencí. K původně čistě výzkumným cílům přibývaly servisní služby pro univerzitu, například správa počítačových učeben a podobně. To by se nyní mělo změnit. „Cílem univerzity je oddělit výzkum a servisní služby,“ uvedla Fojtová. Univerzita ale podle Fojtové neuvažuje o tom, že by přestala systém MeDiMed zastřešovat.

MeDiMed začal vznikat v roce 1999. Od roku 2003 je v něm propojena většina brněnských nemocnic, které jsou spojeny sítí s vysokokapacitním přenosem dat. Přibývají také další fakultní a okresní nemocnice v ČR. Systém umožňuje lékařům operativně konzultovat s kolegy. Poskytuje také úložiště pro archivaci zobrazení z ultrazvuku nebo rentgenu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?