Někteří pacienti by si rádi připlatili

4. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři nesmějí podle zákona nabízet nadstandardní služby, pokud souvisejí s úkony placenými ze zdravotního pojištění. Podle statistik je připraveno si připlatit...


za nadstandard kolem 40 procent lidí. „Přes den absolutně nestíhám docházet třeba k obvodnímu lékaři. Nevidím proto problém v tom, proč bych si nemohl připlatit za to, že mě vyšetří mimo ordinační hodiny,“ tvrdí 38letý podnikatel Ladislav. O pět let mladší úřednice Helena pak uvádí, že i když nemá peněz nazbyt, klidně by si připlatila za kvalitnější oční čočku. Podle mluvčího Koalice ambulantních lékařů Milana Kudyna tak poslanci odmítnutím plateb za nadstandard nahrávají korupci ve zdravotnictví.

Třeba při vybírání kontaktních čoček je při konzultaci s oborníkem nutné volit individuální přístup, důležité jsou ale také podle MUDr. Pavla Sušického finanční možnosti pacienta. Podle předsedkyně ústeckých praktických lékařů MUDr. Pavly Píchové by si měli lidé za případné návštěvy lékaře doma připlatit. Víc by si jich tak prý vážili. Obdobný názor má i MUDr. Zdeněk Postler. K platbám dojde podle něj se zánikem lékařských pohotovostí.

Katalogem dohodnutých služeb v ambulantní péči, vydaným Českou lékařskou komorou, se zabýval Úřad pro hospodářskou soutěž. Podle jeho názoru v něm nesmějí být uvedeny ceny služeb, jinak by to znamenalo kartelovou dohodu lékařů.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 4.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?