Někteří praktičtí lékaři ukončí svou činnost. Lidé by si měli hledat nového lékaře

9. 11. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Moravskoslezském kraji ke konci letošního roku uzavře své ordinace 21 lékařů, Ve Zlínském kraji skončí dva, v Ústeckém kraji pak uzavře ordinace 17 lékařů.


Často se jedná hlavně o lékaře v důchodové věku, které k uzavření jejich lékařských praxí přiměla také narůstající byrokracie spojená se zavedením elektronického receptu a elektronické evidence tržeb. „Tito lékaři ukončí svou praxi a zdravotnickou dokumentaci svých pacientů zašlou na krajský úřad. Pacienti by si měli najít nového lékaře. Ve chvíli, kdy ho budou mít, mohou si buďto přímo pacienti nebo jejich lékař požádat na kraji o vydání dokumentace,“ uvedl mluvčí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebauer. Podle něj kraj nenese zodpovědnost za vytvoření náhrady za zrušené ordinace, protože za zajištění zdravotní péče jsou ze zákona zodpovědné zdravotní pojišťovny.

Povinnost evidovat elektronicky každý vydaný recept pro lékaře platí od 1. ledna 2018. Pokud lékaři nebudou vydávat recepty elektronicky, hrozí jim pokuta až 20 milionů korun. Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Povinnost měla být původně zavedena v roce 2015, ale byla už jednou odložena. Praktičtí lékaři už dříve avizovali, že kvůli narůstající byrokracii skončí ke konci roku v Česku až stovka lékařů. Ti mají povinnost ukončení praxe nahlásit krajským úřadům 60 dní předem.

Někteří lékaři v kraji se v minulosti zapojili do protestů, jako například ostravská plicní a praktická lékařka pro dospělé Andrea Matulová. „Nikdo neposlouchá naše argumenty, nikdo s námi nejedná a vůbec netuší, jak to vypadá v praxi. Jsme naprosto zklamaní,“ řekla tehdy a zmínila i nekoncepčnost eReceptu, který by měl podle ní být součástí elektronizace zdravotnictví tak, aby jedno navazovalo na druhé.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?