Někteří radní VZP zpochybňují přínos případné výměny vedení

19. 11. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Případná výměna ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a šéfa její správní rady Marka Šnajdra podle oslovených členů rady za ODS a ČSSD nic nezmění na situaci VZP, která letos skončí s třímiliardovým dluhem. Nutná je reforma. Kromě toho nemá prý ministr Leoš Heger (TOP 09) na jejich odvolání v radě dost hlasů. I když v radě posílili zástupci státu, spolu s příznivci z TOP 09 a LIDEM má Heger v třicetičlenné radě jen 15 hlasů.


Rada se sejde poprvé v novém složení 26. listopadu, do té doby chce prý Heger probrat personální otázky VZP v koalici. Nový šéf VZP by podle něj měl být přijatelný i pro opozici. Rada by podle Hegera měla řešit, zda je potřeba dát řediteli nové úkoly, nebo ho vyměnit.

„Když teď má pan ministr v radě své lidi, nebude se už moci vymlouvat na to, že VZP nekoná podle jeho představ, a konečně se snad začne ve zdravotnictví něco dít,“ řekl ČTK šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS), který požaduje reformu.

Personální otázky pokládá za „naprosto marginální“, zásadní je podle něj řešení toho, že zdravotnictví se dostává do obrovských problémů, protože nebyla dosud předložena reforma financování.

Člen rady Michal Sojka (ČSSD) ČTK řekl, že ani doplnění členů rady za stát pozici ministra neposílilo. „Někteří z těch nových nejsou podle mého ministrovi lidé,“ uvedl. Pro Sojku není důležitá osoba Šnajdra či Horáka, jde podle něj hlavně o to, jak se bude hospodařit s více než 200 miliardami zdravotního pojištění.

„Mně je jedno, jestli ministr chce odvolat ředitele Horáka, mě zajímá, co bude potom. Kdo tam přijde - jestli to bude nějaký panák z ministerstva, nebo kamarád ministra Miroslava Kalouska (TOP 09), který bude hlídat, aby VZP neprotestovala proti tomu, že ministerstvo financí vysává ze zdravotnictví peníze do státního rozpočtu,“ řekl Sojka.

Deficit zdravotnictví způsobila podle něj vláda, z jejího rozhodnutí zatížilo zdravotnictví vyšší DPH a stagnuje platba za státní pojištěnce. Když na chyby vlády začalo vedení VZP poukazovat, stalo se nepohodlným a hrozí mu odvolání, uvedl Sojka.

„Jestli si někdo myslí, že odvoláním deseti úředníků správní rady a dosazením deseti jiných zachrání zdravotnictví, to tedy ne. To není o výměně toho, kdo řídí, ale ten, kdo řídí, musí vědět, co dělat,“ shrnul Šťastný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?