Nelegální exportéři léků si na definitivní trest musejí počkat

3. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V kauze nelegálního obchodu s hypnotiky, který podle obžaloby v roce 1999 a 2000 přinesl čtyřčlenné skupině včetně lékárnice a chirurga více než čtyřmiliónový zisk, stále ještě nepadly pravomocné rozsudky...


Konečnou tečku učinil ve čtvrtek odvolací soud pouze v případě magistry farmacie Jitky Hulíkové, kterou za napomáhání trestnému činu čeká dvouletá podmínka s odkladem na čtyři roky a pokuta ve výši dvou set tisíc.

Pražský vrchní soud se tak vlastně v případě Hulíkové ztotožnil s názorem nižší instance a zamítl odvolání žalobkyně, která žádala pro ženu nepodmíněný trest a vyšší finanční postih. „Soud považuje trest za přiměřený,“ uvedl předseda senátu Jindřich Fastner směrem k ženě, která dva hlavní aktéry nelegálního obchodu s hypnotiky - lékárnici Hanu Vagnerovou a chirurga Petra Votrubu seznámila.

Vagnerová i Votruba se ve čtvrtek k soudu nedostavili, nepřišel ani Slovák Štefan Majerník, který měl údajně na starosti distribuci rohypnolu a diazepamu do severských zemí. Podle rozsudku nižší instance lékárnice Vagnerová dodávala chirurgovi pražské nemocnice Bulovka Votrubovi hypnotika na zfalšované žádanky.

Votruba se totiž podepisoval falešným jménem, a navíc se vydával za psychiatra působícího ve fiktivní ordinaci. Po dodávce léků vždy platil fakturou, a navíc ženě přidával i finance v hotovosti.

Postupně odebral od Vagnerové zhruba 91 tisíc balení rohypnolu a 17 tisíc diazepamu. Majerník vždy lékaři za léky zaplatil a odeslal je do zahraničí. Trojice zatím dostala dva šestileté a jeden sedmiletý trest a finanční postih. Proti tomu se však všichni tři odvolali a totéž učinila i žalobkyně.

LENKA KADEŘÁVKOVÁ, Právo, 1.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?